Blindengeleidehond op bezoek in school van Kozen

Print

Kozen

Nieuwerkerken - Kris Vangramberen heeft een visuele handicap en ziet haast niets. Maar gelukkig kan hij rekenen op Gwenny, zijn blindengeleidehond. “Voor mij zijn dat mijn ogen op poten”, zo vertelde Kris aan de leerlingen van de basisschool in Kozen.

“Ik kom nooit buiten zonder Gwenny”, zegt Kris. “Ze waarschuwt mij voor obstakels en leidt mij door het verkeer.” Want Kris blijft zeker niet binnen met zijn handicap. Hij toonde de kinderen dan ook een aantal handigheidjes die hem helpen in het dagelijkse leven. Zo heeft hij een kleine scanner om geldbiljetten te onderscheiden, en een ander toestelletje om kleuren te herkennen. “Het is niet omdat ik blind ben, dat ik niet twee kousen van dezelfde kleur wil dragen”, lacht Kris.

Maar toch was het vooral hond Gwenny die de show stal. “Normaal mag je een geleidehond nooit aaien”, aldus Kris. “Als Gwenny haar harnas draagt, is ze namelijk aan het werk en mag je haar niet storen.” Maar speciaal voor de kinderen heeft Kris het harnas even uitgedaan, zodat ze de hond toch konden aaien.

Gwenny is al 10 jaar bij Kris, en dat is best lang. Normaal gaat zo’n hond dan met pensioen. Kris staat dan ook op de wachtlijst voor een nieuwe viervoeter. Maar zo’n hond opleiden kost enorm veel geld. Daarom zamelt het Belgisch Centrum voor Geleidehonden dopjes in van plastic flessen. Die verkopen ze dan door aan bedrijven die ze weer smelten om er paletten of emmers van te maken. Kris vroeg de kinderen dan ook om de dopjes voortaan te sparen en mee naar school te brengen. In ruil beloofde hij opnieuw op bezoek te komen wanneer hij een nieuwe hond heeft gekregen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio