© Jimmy Kets

Niet-hulpbehoevende 60-plussers maken zich zorgen om financiën

Zestigplussers die nog niet hulpbehoevend zijn, maken zich na hun actieve loopbaan en bij het voorbereiden van hun verdere toekomst vooral zorgen over hun financiële situatie. Die vaststelling blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Indiville op vraag van de Koning Boudewijnstichting.

Voor het onderzoek werden meer dan 2.000 Belgen tussen 60 en 85, die nog niet afhankelijk zijn van de zorg van anderen, bevraagd over hun toekomstperspectieven en met name hun welzijn, zorg en woonsituatie.

Over het algemeen kijkt 68 procent positief of zeer positief tegen het ouder worden aan, maar dat betekent wel dat bijna een derde het ook negatief tot zeer negatief bekijkt.

De financiële situatie speelt een voorname rol. Het ouder worden na het actieve leven betekent voor de zestigplussers in de eerste plaats relaxen en meer tijd hebben voor zichzelf, maar meteen daarna komt de zorg om minder inkomsten. Zorgen dat men financieel kan rondkomen is ook de grootste zorg bij het plannen van de toekomst. Hoeveel personen werkelijk in financiële problemen verkeerden, werd niet onderzocht.

Daarnaast zijn gezondheid en sociale steun twee belangrijke factoren in het geluksgevoel. Zo bekijken 53 procent van de personen met een hoog gezondheidsrisico het ouder worden negatief, terwijl bij de zestigplussers met een laag gezondheidsrisico slechts 25 procent negatief is. Eenzelfde trend is merkbaar bij mensen met weinig of veel sociale steun in hun netwerk.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer