Waterloo eerste keer gastheer van Wereldbeker veldrijden, Wout van Aert wil scoren: “Paniek is een slechte raadgever”

Print
Waterloo eerste keer gastheer van Wereldbeker veldrijden, Wout van Aert wil scoren: “Paniek is een slechte raadgever”

Foto: Photo News

Waterloo -

Zondag wordt in het Amerikaanse Waterloo, na Iowa, de tweede manche van de Wereldbeker veldrijden afgewerkt. Die cross is voor het eerst opgenomen in het Wereldbekercircuit. Vorig jaar reden al enkele Europese renners in Waterloo, toen gewonnen door de Fransman Steve Chainel. De meeste toppers maken echter voor het eerst kennis met deze cross die omschreven wordt als een snelle wedstrijd met enkele technische stroken.

Wie in Iowa een tweestrijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert verwachtte kwam bedrogen uit. Na zowat een halve ronde liet Van der Poel in die eerste Wereldbekercross de tegenstand (inclusief Van Aert) compleet in de steek. Van Aert kende nog pech en strandde uiteindelijk op een troosteloze, veertiende plaats. De wereldkampioen wil alvast beter doen in Waterloo.

“We hebben deze week het voorziene trainingsschema afgewerkt. Wout heeft ondertussen het parcours verkend en we bouwen op naar wat komt zondag. Vrijdag trainde Wout achter de wagen”, stelde sportdirecteur Jan Verstraeten van Crelan-Charles. “Wout voelt zich alleszins goed. In aanloop naar de cross in Iowa werd hij wat ziek en dat heeft wellicht ook meegespeeld in het feit dat hij daar geen denderende prestatie neerzette. Een sporter moet echter kunnen omgaan met goede en slechte momenten in zijn carrière. Wout legt zichzelf alvast geen druk op. Hij is professioneel genoeg om na twee crossen nu al niet te beginnen paniekeren. Want zeg nu zelf: we zijn amper aan het seizoen begonnen, toch? Paniek is bovendien een slechte raadgever. De omkadering van het team is overigens ook wel professioneel genoeg om alles in de juiste context te plaatsen. Na de cross van Waterloo maken we opnieuw een analyse en werken we verder ons voorziene programma af. Natuurlijk zou Wout zondag graag winnen, maar wil dat niet iedereen?”

Bij de vrouwen elite zijn de meeste ogen gericht op de Tsjechische Katerina Nash. Zij won de eerste Wereldbekercross in Iowa, was woensdag opnieuw de sterkste in Las Vegas, en vertrekt in Waterloo als een van de topfavorieten. Verder is het uitkijken naar Sanne Cant en de Amerikaanse Kaitlin Keough. De Nederlandse meisjes Sophie de Boer en Maud Kaptheijns azen wellicht op revanche na hun respectievelijke vierde en vijfde plaats tijdens de eerste Wereldbekercross van het seizoen.