Belgische beloften moeten vrede nemen met 15de plaats op WK: “Ze lieten me niet gaan

Print
Belgische beloften moeten vrede nemen met 15de plaats op WK: “Ze lieten me niet gaan

Foto: Photo News

De Belgische beloften zakten met ambitie af naar het WK in Bergen, maar met een vijftiende plaats voor Bjorg Lambrecht als beste resultaat werd niet meteen een topuitslag genoteerd. “Ik heb het geprobeerd”, aldus Lambrecht. “Maar ze lieten me niet gaan.”

LEES OOK. Beresterke Fransman Cosnefroy pakt regenboogtrui bij beloften, enkel Lambrecht toont zich bij Belgen

“De wedstrijd was in het begin gewoon niet lastig genoeg”, gaf Bjorg Lambrecht aan. “Dat zag je ook en het was wachten tot de Noren hun bord leeg aten. Je zag gewoon dat ze overmoedig waren en dat bleek ook in de finale (toen Halvorsen moest lossen). Aan Senne had ik laten weten dat we op vier rondes van het eind de boel in gang moesten steken, want anders zou het gewoon uitdraaien op een massasprint en daar waren we niet mee gebaat.”

Lambrecht schudde een paar keer stevig aan de boom. “De koers werd dan wel hard gemaakt, maar ik miste wat hulp in de afdaling van de andere landen om voorop te blijven”, deed hij uit de doeken. “In de volgende ronde zette ik nog eens aan op die klim (toen Kämna wel al weg was) en zat de latere wereldkampioen Cosnefroy in mijn wiel. In die afdaling ging hij me nog voorbij. Hij daalde echt als een gek. Ik kan wel dalen, maar niet als een bezetene en toen ik hem bezig zag wist ik dat hij voor de regenboogtrui reed. Enkele dagen geleden won hij nog een profkoers. Mijn WK was voorbij en toen heb ik wel even gevloekt. Ik kwam naar hier met ambitie, het podium of meer en het is nu een vijftiende plek. Dat is jammer, maar dit parcours was gewoon niet lastig genoeg voor mij. Ik prefereer een aankomst bergop.”

De andere Belgische troef, Jasper Philipsen, eindigde als 99ste, op 9:16 van de regenboogtrui. “In de voorlaatste ronde zak ik gewoon door het ijs”, klonk het eerlijk bij Philipsen. “Ik was gewoon niet goed genoeg en had niets meer in de benen. Dit is toch een beetje een afgang. Mijn lichaam wilde niet mee, ik had geen energie, mijn maag was niet in orde en ik had simpelweg geen goede dag. Dat is jammer, want ik wilde hier graag goed zijn op dit WK.”

Philipsen sukkelt al meer dan een week met zijn gezondheid. “Al van vorige week dinsdag heb ik last van diarree en maagproblemen. Vanmorgen was het voor het eerst iets beter, dus ik had een klein beetje hoop, maar het was gewoon niet goed. Als je voorbereiding niet ideaal is, mag je het wel vergeten op een WK.”