Europarlementsleden klagen “staat van beleg” door Madrid in Catalonië aan

Print
Europarlementsleden klagen “staat van beleg” door Madrid in Catalonië aan

Foto: EPA-EFE

BRUSSEL -

In een brief aan de Spaanse premier Mariano Rajoy klagen een vijftigtal europarlementsleden de “staat van beleg” aan die Madrid aan Catalonië heeft opgelegd. Ze noemen de arrestaties en huiszoekingen in Catalaanse ministeries “onaanvaardbaar” en beschuldigen de regering in Madrid van “machtsmisbruik”.

“Het gebruik van het gerecht en van gerechtelijke acties om een politieke kwestie te regelen is een fout (....) en machtmisbruik”, luidt de brief, die door vooral groene en linkse parlementsleden is ondertekend. Ook N-VA-parlementslid Helga Stevens is medeondertekenaar. “De repressieve acties en de dreigementen van de Spaanse autoriteiten, vooral van de politie, tegen ambtenaren, parlementsleden, burgemeesters, media, bedrijven en burgers zijn niet alleen een inbreuk op fundamentele rechten, maar ook een slechte manier om een politieke kwestie te regelen”.

Catalonië wil op 1 oktober een referendum houden over onafhankelijkheid, ook al is dat door de Spaanse grondwet verboden.

De Vlaams-nationalistische partijen in de Kamer vroegen donderdag naar het regeringsstandpunt over de kwestie. Namens de regering zei minister Daniel Bacquelaine (MR) dat de regering ervoor pleit “dat deze interne situatie binnen de regels van de rechtsstaat opgelost wordt”.

Peter Luykx van meerderheidspartij N-VA zei het niet eens te zijn met het grondwetsargument. “Mocht de Grondwet gekenmerkt zijn door een status quo, dan hadden vrouwen vandaag nog geen stemrecht en waren wij nog altijd een unitaire Staat. Dat is dus een vals argument”.

(belga)