Burgemeester Istanboel stapt op, anderhalf jaar voor verkiezingen

Print
Burgemeester Istanboel stapt op, anderhalf jaar voor verkiezingen

Foto: Anadolu Agency

De burgemeester van Istanboel is vrijdag afgetreden, zonder uitleg te geven bij zijn vertrek, anderhalf jaar voor de volgende verkiezingen. Burgemeester Kadir Topbas kondigde wel aan dat hij lid blijft van de regerende AKP, melden Turkse media. Wie Topbas’ opvolger wordt, is nog niet bekend.

Topbas is al sinds 2004 burgemeester van Istanboel. In maart 2019 zouden er nieuwe verkiezingen gehouden worden.

De stad telt 15 miljoen inwoners en is voor alle partijen een belangrijke stad. Topbas waarschuwde de oppositie zijn ontslag niet uit te buiten.

Volgens plaatselijke media zijn er meningsverschillen tussen Topbas en leden van de gemeenteraad over enkele bouwplannen. In juli stuurde Topbas vijf plannen terug naar de gemeenteraad, maar leden van zijn eigen partij negeerden Topbas’ verwerping en stemden opnieuw voor die plannen, aldus de krant Hurriyet.

Daarnaast heeft Erdogan de afgelopen maanden al verschillende keren gezegd dat hij zijn partij in aanloop naar de parlements- en presidentsverkiezingen van november 2019 wilde herschikken.

Zowel in hoofdstad Ankara als in Istanboel won de nee-stem bij het referendum over de uitbreiding van Erdogans bevoegdheden, en dat baarde de Turkse leiders zorgen.

Erdogan was zelf burgemeester van Istanboel, van 1994 tot 1998. Topbas was toen een van zijn raadgevers.

(belga)