Miss Turkije titel kwijt na tweet over mislukte staatsgreep

Print
Miss Turkije titel kwijt na tweet over mislukte staatsgreep

Foto: AP

De winnares van de belangrijkste schoonheidswedstrijd in Turkije is haar titel vrijdag kwijtgeraakt, amper een dag na haar overwinning. In een tweet van twee maanden geleden had de 18-jarige Itir Esen haar eigen menstruatie vergeleken met het “bloed dat vloeide” van de slachtoffers van de mislukte staatsgreep vorig jaar. In Turkije, waar de slachtoffers van de staatsgreep vereerd worden, ontstond meteen beroering over de tweet. “De organisatie Miss Turkey, die als doel heeft het beeld van Turkije in de wereld te promoten en te verzorgen, kan zo’n publicatie niet aanvaarden”, aldus de organisatie in een mededeling op Facebook.

De organisatoren moesten toegeven dat ze de bewuste tweet pas opmerkten na de verkiezing. “Deze ochtend heb ik mijn regels gehad om de dag van de martelaren van 15 juli te vieren”, tweette Esen op 16 juli, de dag na de eerste verjaardag van de mislukte staatsgreep. “Ik herdenk deze dag door bij volmacht voor onze martelaren te bloeden.”

Vrijdag was haar Twitteraccount niet meer beschikbaar, maar Miss Turkey geeft in zijn mededeling aan er zeker van te zijn dat het Esen was die de tweet schreef.

De portretten van de ruim 250 doden die bij de couppoging vielen zijn alomtegenwoordig in Turkije. In zijn toespraken heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan het regelmatig over hen als “martelaars”.

De kroon van Miss Turkey is nu voor Asli Sümen.

(belga)