Raad van Europa breidt anticorruptieonderzoek rond Azerbeidzjan uit naar Destexhe

Print
Raad van Europa breidt anticorruptieonderzoek rond Azerbeidzjan uit naar Destexhe

Foto: BELGA

Brussel -

Het anticorruptieonderzoek dat de Raad van Europa voert naar de mogelijke omkoping van (ex-)leden van de assemblee door het regime in Azerbeidzjan, breidt zich nu ook uit naar de Brusselse MR-senator Alain Destexhe. Dat zegt het Nederlandse lid van de assemblee van de Raad van Europa Pieter Omtzigt (CDA) vrijdag op Twitter.

Het onderzoek wordt gevoerd door drie gewezen magistraten die buiten de assemblee staan. Het onderzoek beperkte zich tot nu toe tot twee gewezen leden van de assemblee: de Duitser Eduard Lintner (CSU) en de Italiaan Luca Volonte (Union du centre). Daar komt Destexhe nu dus bij.

Tien dagen geleden raakte bekend dat de Brusselse politicus in 2010 een vzw had opgericht, samen met ex Open Vld/LDD-politicus Stef Goris. Die vzw werd gebruikt om via positieve conclusies het regime in Azerbeidzjan te legitimeren. Destexhe, die lid was van de assemblee van de Raad van Europa, schreef voor die instelling een rapport over Azerbeidzjan, maar had het bestaan van zijn vzw niet gemeld, terwijl dat wel verplicht is. Destexhe nam intussen ontslag uit de assemblee. Hij is wel nog Brussels parlementslid en senator. Het deontologisch partijorgaan van de MR wil hem ook ondervragen over de kwestie.

(belga)