Hij vertrok vanuit Leuven om elke dag 76 kilometer te lopen. Nu heeft kankerprof eindelijk finish gehaald in Compostela

Print
Hij vertrok vanuit Leuven om elke dag 76 kilometer te lopen. Nu heeft kankerprof eindelijk finish gehaald in Compostela

Foto: rr

Johan Swinnen (52) heeft het bijna voor mekaar gekregen. Dé kankerautoriteit van ons land is vanuit Leuven naar Compostela gelopen. Op het verschroeiende ritme van twee marathons per dag. “Ik ben geen held. Ik wil ­gewoon alle kankerpatiënten een hart onder de riem steken”, zo vertelde hij vorige week nog aan Het Nieuwsblad.

Johan Swinnen bedacht enkele maanden geleden een groots plan: 2.400 kilometer lopen, door België, door Frankrijk, over de Pyreneeën, helemaal tot in heiligdom Santiago de Compostela. Gekkenwerk. Halve marathon in de voormiddag; meer dan een halve marathon in de namiddag; dertig kilometer in de vooravond, waarvan de laatste tien met een lampje op het hoofd. Op de gps, in het donker. Elke dag hetzelfde moordende ritme.

Dé vraag die iedereen zich stelt: waarom in godsnaam zo’n helletocht? “Met deze tocht wil ik alle kankerpatiënten een hart onder de riem steken”, vertelde hij vorige week in Het Nieuwsblad. “Hun strijd is met niets te vergelijken. Daarom zal ik de zevenhonderd brieven die ze schreven hoogstpersoonlijk in Compostela afleveren.”

Swinnen zal in totaal 32 dagen en 2.400 kilometer gelopen hebben.