Beresterke Fransman Cosnefroy pakt regenboogtrui bij beloften, enkel Lambrecht toont zich bij Belgen

Print
Beresterke Fransman Cosnefroy pakt regenboogtrui bij beloften, enkel Lambrecht toont zich bij Belgen

Foto: PN

Benoît Cosnefroy is de nieuwe wereldkampioen op de weg bij de beloften. Na 191 km klopte de Franse neoprof van AG2R in een sprint met twee de Duitser Lennard Kämna. Enkele seconden later won de Deen Michael Svendgaard de sprint van een uitgedund peloton. Bjorg Lambrecht werd in het Noorse Bergen eerste Belg met een vijftiende plaats.

Het parcours was lang, 191 km, met 10 keer de passage over Salmon Hill. Vooraf geloofde bondscoach Jean-Pierre Dubois in de kansen van zijn zes jongens: Bjorg Lambrecht, Jasper Philipsen, Piet Allegaert, Stan Dewulf, Senne Leysen en Emiel Planckaert. Lambrecht en Philipsen startten als kopmannen.

De vrouwen-junioren reden ‘s morgens nog in droog weer maar toen de beloften zich om 13u30 op gang trokken, moesten de regenvestjes worden bovengehaald. Een vijftiental renners uit wat heet “de kleinere, exotische koerslanden” trok ervandoor maar in het peloton namen de Noren de koers al snel resoluut in handen en met zn’ vijven op kop hielden ze de voorsprong beperkt tot maximaal twee minuten. Het alweer razend enthousiaste publiek zag het graag gebeuren.

Lambrecht toont zich

Onze landgenoten hielden zich daarachter gedeisd in de grote groep maar net als bij de vrouwen-junioren zorgde het zware parcours - waar geen enkel recuperatiemoment zit - voor een ware schifting. En hoewel het stopte met regenen, bleef het wegdek er gevaarlijk nat bij liggen.

Naarmate de wedstrijd vorderde, dunde de kopgroep uit en maakten enkele renners uit het peloton de sprong naar voren: Brendon McNultuy, Rasmus Fossum Tiller (Noorwegen), Scott Davis (GBr), Pavel Sivakov (Rus), Patrick Muller (Zwi), Jai Hindley (Aus) en Yevgeniy Gidich (Kaz). Op 60 km van het eind wist enkel Hoog nog van de vroege vlucht te overleven in de kopgroep met de zeven nieuwkomers. Sivakov, kersverse aanwinst van Team Sky volgend jaar, betekende een gevaar en dus namen de Spanjaarden in het peloton het initiatief toen hun bonus opliep naar anderhalve minuut.

Uiteindelijk volgde een hergroepering op zo'n 40 km van het eind en viel de wedstrijd niet meer stil. Ook onze favoriet Bjorg Lambrecht schudde even aan de boom op 30 km, op Salmon Hill, maar raakte niet weg. Hij probeerde het daarna nog een keer, maar het peloton liet de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik niet vertrekken.

Favoriet lost

Lambrecht was duidelijk de beste Belg en trok op Salmon Hill nog eens door. Spijtig genoeg kreeg hij niemand mee. Bij het ingaan van de laatste ronde was het dan ook wachten op de ultieme versnelling. Een groepje van vijf trok alleen richting de klim terwijl de Noren de boel controleerden. Spijtig genoeg moest titelverdediger Halvorsen, nieuwe aanwinst van Sky, lossen op 12 kilometer van de streep.

In de laatste ronde moest de Noor Halvorsen al vroeg op het eerste knikje lossen en hij zou zichzelf niet opvolgen als wereldkampioen. Daarna reed een groepje van vijf weg met Benjamin Thomas en Valentin Madouas (Frankrijk), Wilmar Paredes (Colombia), Michael Storer (Australië) en Mauricio Moreira (Uruguay). Ook de Duitser Lennard Kamna maakte nog de sprong. In het peloton viel het even stil, het groepje verzamelde snel 15 seconden en Kämna, prof bij Sunweb en zondag nog wereldkampioen met zijn team in de ploegentijdrit, besloot niet te wachten en zette aan voor Salmon Hill. Hij viel niet stil en trok stevig door bergop.

Enkel de Fransman Cosnefroy wist in de afdaling nog de aansluiting te maken naar de Duitser. Met amper 12 seconden bonus trokken ze de laatste 5 km in, maar de verstandhouding tussen beiden was goed en ze bleven nipt voor het peloton dat nog bijzonder dicht kwam. De Fransman won de sprint en volgt op de erelijst de Noor Kristoffer Halvorsen op. Vorige week nog won hij de GP d'Isbergues-Pas de Calais (1.1.), zijn eerste profzege op 21-jarige leeftijd. Op het EK in Herning werd hij tweede in de wegrit.

De Deen Michael Svendgaard won op drie seconden de spurt van een beperkte groep en mocht het brons mee naar huis nemen. Geen enkele Belg haalde de top tien, Lambrecht werd eerste Belg met een vijftiende plaats.