Rechts-populistische AfD volgens peilingen op de derde plaats bij Duitse verkiezingen

Print
Rechts-populistische AfD volgens peilingen op de derde plaats bij Duitse verkiezingen

Foto: REUTERS

Twee dagen voor de Duitse parlementsverkiezingen geven twee peilingen hoopgevende resultaten voor de rechts-populistische partij AfD. In beide peilingen wint de partij twee procentpunten, wat haar een derde plaats zou opleveren, na de CDU van bondskanselier Angela Merkel en de SPD van haar uitdager Martin Schulz.

Volgens een peiling van Forsa in opdracht van het magazine Stern en televisiezender RTL, zou Alternative für Deutschland zondag 11 procent halen, volgens een rondvraag voor Bild van Insa zelfs 13 procent. In beide peilingen is dat een stijging van 2 procentpunten.

Beide peilingen zetten de christendemocratische CDU/CSU op kop, met 36 procent en 34 procent, terwijl de sociaaldemocratische SPD strandt op de tweede plaats met 22 en 21 procent.

Dat deze twee partijen op de eerste en tweede plaats zullen eindigen, is zo goed als zeker. Voor de kleinere partijen is dus vooral de derde plaats belangrijk. Volgens de twee peilingen die vrijdag gepubliceerd werden, zou dat dus AfD worden. Die Linke (extreemlinks), tot voor kort op de derde plaats, halen nog 9,5 en 11 procent in de peilingen, de liberale FDP 9,5 pct en 9 pct en Die Grünen 7 en 8 procent.

Het ziet er dus naar uit dat bondskanselier Merkel opnieuw aan zet zal zijn voor de vorming van een regering. Als het van Merkel afhangt, werkt ze in haar vierde regering samen met de FDP. Als de peilingen correct zijn, halen CDU/CSU en FDP samen echter geen meerderheid. Dat doet de combinatie christendemocraten-groenen ook niet, zodat een zogenaamde Jamaica-coalitie (zwart-geel-groen) misschien een optie wordt.

(belga)