© Getty Images/iStockphoto

Vechtsportleraar riskeert 5 jaar voor verkrachting autistische leerlinge

Tegen een 45-jarige Zonhovenaar is vrijdag in de Hasseltse correctionele rechtbank vijf jaar cel gevorderd voor de verkrachting van een 18 jaar jonger autistisch meisje. De twee leerden elkaar kennen op de vechtsportclub. “Hij wist haar vertrouwen te winnen om dan zijn slag te slaan. Een wolf in schaapsvacht”, sprak advocaat Raf Sterken. De verdachte liet de tranen meermaals rollen en ontkende hevig snikkend elke schuld.

geho

De vermeende feiten speelden zich af in 2011 en kwamen pas aan het licht toen het slachtoffer in 2013 de moed vond om ermee naar buiten te komen. “Een sluwe vos”, bestempelde de procureur de verdachte. “Hij wist heel goed dat ze aan autisme lijdt en probeerde het meisje dat op school gepest werd, haar vertrouwen te winnen. Ze aanzag hem als een vaderfiguur. Meermaals maakte hij seksuele toespelingen. Zoals op een sportkamp tijdens een spelletje ‘durven, doen of waarheid’ toen hij haar vroeg of ze nog maagd was. Hij stelde voor om ze te ontmaagden als ‘een cadeau van hem voor haar’. Tijdens de lessen aarzelde hij evenmin om haar te strelen en aan te raken.” Finaal liep het mis toen het meisje ging babysitten bij de man. “Een eerste keer ging hij op haar zitten en begon te tongzoenen. Toen hij haar broek wou uitdoen en ze riep dat ze haar maandstonden had, stopte hij. Toen ze er weer ging babysitten – nadat hij haar bedreigd zou hebben -, lokte de veertiger ze met een smoes naar de slaapkamer en verkrachtte haar”, luidde het.

Leugendetector

De verdachte ging vrijdag resoluut voor de vrijspraak. “Wij hadden gedurende drie maanden een relatie en hebben wat gekust. Met wederzijdse toestemming”, vertelde de man die toen een partner had. “Hij wil zijn fouten maar niet inzien”, verklaarde het tot tranen toe bewogen slachtoffer daarop. Haar advocaat Raf Sterken wees op de bedenkelijke reputatie van de man. In 1999 is er al eens een onderzoek naar hem gevoerd omdat hij als gamewinkeluitbater avances maakte tegenover minderjarige meisjes. Het bleef zonder gevolg. Daarnaast benadrukte de raadsman de meerdere tegenstrijdige verklaringen van de Zonhovenaar en dat zijn test aan de leugendetector helemaal in zijn nadeel uitdraaide. Hij vroeg 1 euro provisioneel en de aanstelling van een deskundige om de schade te begroten.

“Zelf slachtoffer”

“Ik heb haar niet verkracht. Ik weet wat verkrachting is. Zelf ben ik drie keer een slachtoffer geweest”, verklaarde de huilende verdachte. “Mijn cliënt is geen monster. Hij bood een luisterend oor. Vreemd is dat het slachtoffer zo’n gedetailleerde omschrijving geeft, maar de datum van de feiten kent ze dan weer niet. Hij is geen monster. Zijn verhaal wordt niet gehoord. Waarom bleef ze na de zogenaamde feiten nog privé-lessen aan hem vragen”, aldus advocate Goele Severijns die het had over tunnelvisie. De verdachte kreeg het laatste woord en barstte wederom in tranen uit. “Ik heb geprobeerd een einde aan mijn leven te maken. Zij heeft me uitgescholden voor verkrachter op het internet. Vele mensen roepen me nu na. Help mij. God sta me bij, geef me de kracht om hieruit te komen.” Vonnis op 20 oktober.