“Grote blaam voor de Vlaamse en federale regering”

Print
“Grote blaam voor de Vlaamse en federale regering”

Foto: Photo News

Brussel -

De partij Groen toont zich misnoegd over de tiende Armoedebarometer van Decenniumdoelen 2017, waaruit blijkt dat er op tien jaar tijd amper 30.000 armen minder zijn in Vlaanderen. “Een echte schande voor een land zoals het onze. En een grote blaam voor de Vlaamse en federale regering”, reageren Vlaams parlementslid An Moerenhout en Kamerlid Evita Willaert vrijdag.

Volgens Groen blijkt uit de Armoedebarometer dat het decenniumdoel van 75.000 sociale woningen veraf ligt. Het aantal sociale woningen is de voorbije jaren dan wel gestaag gestegen, met zo’n 13.000 sociale huurwoningen, toch wordt de Vlaamse regeringsdoelstelling van 53.000 bijkomende woningen niet gehaald.

Het gevolg is dat de meest kwetsbaren zich tot de private huurmarkt moeten richten, waar de huurprijzen stijgen. De partij roept minister Liesbeth Homans (N-VA) als minster voor wonen en armoedebestrijding, op om te tonen dat het haar menens is met haar belofte om armoede stelselmatig te halveren. “Indien ze dat echt meent, dan pakt ze de wooncrisis aan. Dan zorgt ze voor meer sociale woningen, en voor een uitbreiding van de huurpremies”, aldus Moerenhout.

Aan de federale regering vraagt Groen de daad bij het woord te voegen wat het optrekken van de sociale minimumuitkeringen betreft. Voor een alleenstaande die een leefloon heeft bedraagt de kloof met de armoededrempel 284 euro, klinkt het. “Zonder timing en budget zal de belofte uit het regeerakkoord om de uitkeringen op te trekken tot de armoedegrens weer maar eens dode letter blijven”, stelt Kamerlid Willaert.

(belga)