Man (20) die 13-jarige jongen de keel dichtknijpt riskeert 14 maanden cel: “Het was om te spelen”

Print
Man (20) die 13-jarige jongen de keel dichtknijpt riskeert 14 maanden cel: “Het was om te spelen”

Het openbaar ministerie heeft veertien maanden cel en 800 euro boete gevorderd voor Yannick G. (20) uit Mechelen, die betrokken was bij het pestfilmpje dat in juni werd opgenomen in Emblem, bij Ranst. Op de beelden was te zien hoe een 13-jarige jongen de keel werd dichtgeknepen tot hij het bewustzijn verloor. Hij werd ook in het Netekanaal gegooid.

Een school in Lier had op 16 juni de politie ingelicht over een pestfilmpje dat op sociale media circuleerde. Yannick G. en twee jongens van 15 en 16 uit Sint-Katelijne-Waver en Putte werden als verdachten geïdentificeerd. Ze waren het slachtoffer twee dagen voordien tegen gekomen op de bus en begonnen te praten over de ‘flauwval-challenge’. De oudere jongens vroegen aan het slachtoffer of hij dat niet wilde proberen.

Bij de eerste poging ademde de 13-jarige dertig keer snel in en uit, maar viel hij niet flauw. Bij de tweede poging, die gefilmd werd, had een van de oudere jongens zijn keel dichtgeknepen, terwijl hij in bedwang werd gehouden.

“Ditmaal verloor het slachtoffer enkele seconden het bewustzijn. Toen hij weer bijkwam, stond hij wankel op zijn benen. Op de beelden is te zien hoe hij met tranen in de ogen probeerde weg te vluchten, maar dan door één van de jongens werd geslagen. De beelden tonen ten slotte ook nog hoe zijn schoenen werden uitgedaan en hij in het kanaal werd geduwd”, zei de procureur.

Zwembroek gaan halen

De twee minderjarigen werden na de feiten in een gesloten instelling geplaatst door de jeugdrechter in Mechelen en staan nu nog altijd onder zijn toezicht. Yannick G. is nog altijd aangehouden, maar wilde niet naar de rechtbank komen. Voor hem werden een celstraf van veertien maanden - eventueel met probatie-uitstel - en 800 euro boete geëist voor onmenselijke behandeling en slagen aan een minderjarige. De verdediging vraagt de vrijspraak.

De advocaat van de verdediging vraagt de vrijspraak. “Het slachtoffer wilde de ‘flauwval-challenge’ doen. Mijn cliënt geeft toe dat hij hem even tegen de borst heeft geduwd, maar hij wist niet dat een van de minderjarigen het slachtoffer vervolgens bij de keel zou grijpen. Toen die jongen het slachtoffer nog een derde maal aan de challenge wilde onderwerpen, hield mijn cliënt hem tegen, want hij zag dat het slachtoffer niet meer wilde”, pleitte meester Katrien Robberechts.

Ze voerde voorts aan dat het slachtoffer nog eerst naar huis was gegaan om zijn zwembroek aan te doen, voordat ze naar het Netekanaal waren gegaan. “Zou hij teruggaan naar die jongens, als hij echt gepest was geworden of voor zijn leven had gevreesd? Hij had ook gevraagd of ze eerst zijn schoenen wilden uitdoen, voordat hij in het water werd gegooid. Volgens mijn cliënt was het om te spelen”, aldus de verdediging.

“Om te spelen? Ik zie op die beelden toch iets anders. Misschien ging hij wel terug naar het kanaal door groepsdruk, of omdat hij schrik had voor wat er zou gebeuren als hij niet kwam opdagen. Die jongen durfde zes dagen niet naar school te gaan. Hij is intussen ook van school veranderd, omdat hij werd uitgelachen. Iedereen heeft die beelden gezien en ze zullen hem blijven achtervolgen. De beklaagde verbloemt de feiten in plaats van zijn verantwoordelijkheid op te nemen”, stelde advocaat Tim Smet, namens het slachtoffer en zijn vader, die beiden een schadevergoeding vragen.

Vonnis op 29 september.