België verovert bronzen medaille op EK goalbal

Print

De Belgische mannengoalbalploeg heeft vrijdag op het EK in Finland de bronzen medaille gepakt. België won de troostfinale tegen Zweden met 5-2. Het is de eerste medaille ooit voor ons land in de paralympische sport voor slechtzienden.

België eindigde in de groepsfase op de derde plaats, en klopte Oekraïne in de kwartfinales. In de halve finales bleek nadien de paralympische kampioen Litouwen een maatje te groot.

Het is de eerste ereplaats voor de Belgen, na twee vierde plaatsen op het EK van 1987 en 2007. Het behalen van een plek in de top vier geeft bovendien recht op een ticket voor het WK en de zekerheid van aantreden in de A-divisie van Europa.

“Die bronzen medaille is uniek in de Belgische goalbalgeschiedenis”, reageerde bondscoach Johan De Rick. “We dachten dat het tegen Zweden een close game zou worden, maar de spelers hebben enorm goed verdedigd. Technisch waren ze sterk en ze hebben dat de hele match doorgetrokken. Ik ben enorm trots.” In de finale neemt Litouwen het op tegen Duitsland.