Beste Belgische pas 29e

Italiaanse wint eerste wegrit op WK en is na de tijdrit opnieuw ongenaakbaar bij de vrouwen junioren

Print

Elena Pirrone heeft de eerste wegrit op het WK wielrennen in Noorwegen gewonnen. Nadat ze eerder al de tijdrit won bij de vrouwen junioren, was het 18-jarige toptalent ook in de wegrit oppermachtig en pakte ze zo de dubbel. Het werd een waar slagveld maar Pirrone stak erbovenuit en won na een knappe solo van 25 kilometer. De belgische vrouwen kwamen niet in het stuk voor. Het parcours is duidelijk zwaar genoeg om oorlog te maken, dus dat belooft voor de volgende wegritten in Bergen!

Het parcours van 76,4 km, met vier keer Salmon Hill, was voor onze drie landgenotes een zware dobber en halfweg koers telde het peloton nog slechts 22 rensters. Onder hen waren onze landgenotes, Alana Castrique, Shari Bossuyt en Lotte Rotman nog steeds van de partij. Maar de wedstrijd werd een ware afvallingskoers en finaal zouden de drie dames uit de kopgroep verdwijnen.

De Italiaanse Elena Pirrone, die eerder al wereldkampioene tijdrijden werd in Bergen, sprong in de derde ronde weg van een fors uitgedunde kopgroep. Ondanks stevig werk in de achtervolging hield ze knap stand.

De Deense Emma Norsgaard Jorgensen won de spurt van de achtervolgers en pakte zilver, brons was eveneens voor een Italiaanse met Letizia Paternoster.

Italiaanse wint eerste wegrit op WK en is na de tijdrit opnieuw ongenaakbaar bij de vrouwen junioren
Foto: BELGA

Lotte Rotman werd eerste landgenote op een 29e plek op 4:12, voor Alana Castrique (34e) en Shari Bossuyt (40e).

Lotte Rotman (29e): “Lastig tot en met, op sommige plaatsen lag het wegdek nat maar de beteren gingen vol door de bocht. Ook bergop ging het snel zonder dat er gedemarreerd werd. Vooral de Duitsers en de Italianen probeerden de koers hard te maken. Ik kon aanvankelijk ook goed mee maar in de afdelingen diende ik telkens een paar meter te laten. Bij de tweede klim bleef ik vijf tot zes kilometer op een tiental meter hangen zonder dat ik de kloof kon toerijden. Deze inspanningen hebben me kapot geblazen. Ik moet in dergelijke koersen vooral proberen om bij de beklimmingen meer voorin te proberen meedraaien.

Alana Castrique (34e): Dit was mijn zwaarste koers van het seizoen. Met de beteren kon ik niet bergop, zo simpel is mijn conclusie. Ik probeerde op het einde nog een beetje koers te maken om een al bij al nog behoorlijke plaats af te dwingen. Ik heb echt alles gegeven. Dit is mijn eerste WK. Deze sfeer had ik nog nooit gemaakt. Mensen die je niet kent, moedigen je aan. Dat vind ik fantastisch. Maar vooral, ik heb veel bijgeleerd. Ik heb hier de ogen geopend dat er nog een lange weg is te gaan om de kloof met de top dicht te fietsen.

Shari Bossuyt (40e): het was een heel zware wedstrijd, ik heb het beste eruit gehaald, meer zat er echt niet. Het parcours is eigenlijk nog zwaarder uitgevallen dan ik vooraf in gedachten had. Toen ze in de tweede ronde op de klim doortrokken, zat ik snel op mijn limiet. Ik kon nog even terugkeren met een groepje maar veel bracht dit finaal niet op. In deze zware omstandigheden mag ik niet ontevreden terugkijken op dit WK, zeker na mijn achtste plaats in de tijdrit. Ik ben tenslotte nog maar eerstejaars. Volgend jaar hoop ik terug bij te zijn maar in Innsbruck wacht ons wellicht nog een zwaarder parcours.

Uitslag:

1.Elena Pirrone (Ita)76,4 km in 2u06’17”

2.Emma Norsgaard Jorgensen (Den)op 12”

3.Letizia Paternoster (Ita)z.t.

4.Maria Novolodskaja (Rus)

5.Jade Wiel (Fra)

6.Pfeiffer Georgi (GBr)

7.Clara Copponi (Fra)

8.Simone Boilard (Can)

9.Anne-Sophie Harsch (Lux)

10.Evita Muzic (Fra)

Belgische junioren starten zaterdag met ambitie bij de mannen

Bondscoach Carlo Bomans kan rekenen op een sterkere selectie bij de mannen junioren. De Belgische ploeg hoort bij de outsiders en mag vooral tegenstand verwachten uit Noorse en Deense hoek, en van het Britse fenomeen Tom Pidcock. De laatste keer dat een Belgische junior een WK won was Jasper Stuyven in 2009 in Moskou. Tijd voor een nieuwe wereldkampioen dus. “Dit is een sterke lichting”, gaf bondscoach Carlo Bomans aan, “elk van mijn jongens heeft zich bewezen het voorbije jaar in zware wedstrijden, maar natuurlijk, dit is een WK en moeilijk te voorspellen, maar ik verwacht wel dat ze meedoen in de finale.”

Met Thibaut Ponsaerts heeft België een goede kanshebber. De junior toonde zich alvast tevreden over de omloop na de verkenning. “Ik vond het een heel mooi parcours, zwaar genoeg om het verschil te maken en het is ook redelijk technisch. Het is alleen jammer dat de laatste vijf kilometer in dalende lijn zijn, maar op het einde is het redelijk bochtig, dus ik denk dat je wel met een groepje voorop kan blijven.”

“Ik hoop dat we met de Belgische ploeg de regenboogtrui kunnen pakken”, toonde hij zich ambitieus, “in blok zijn we een sterk collectief en dat moeten we uitbuiten en ik hoop voor mezelf persoonijk dat ik kan meedoen in de finale.”

Naast Ponsaerts wordt het ook uitkijken naar de prestatie van Remco Evenepoel, de junior die vorig jaar nog bij Anderlecht speelde en sinds enkele maanden op een koersfiets zit en met resultaat. “Ik houd wel van dit parcours”, stelde hij, “het is voor een type renner die goed uit de voeten kan in de Ardennen of de Amstel Gold Race. Het is een parcours waarop je het verschil kan maken en als het tot een sprint komt, zal dat met niet meer dan 15 renners zijn, zeker geen grote groep. Er kunnen zich veel scenario’s voordoen in deze wedstrijd, het wordt zaak om alert en vooraan te koersen. We hebben een sterke ploeg met Loran Cassaert, Thibaut Ponsaerts, Maxim Van Gils, Xandres Vervloesem en Ilan Van Wilder, elk van ons kan hier winnen.”

De Belgische ploeg moet vooral een sterk Noors blok vrezen met Andreas Leknessund en dan is er ook de Deen Julius Johansen. Tot slot hoort ook Tom Pidcock bij de favorieten. Eerder deze week kroonde hij zich tot wereldkampioen in de tijdrit en hij werd het voorbije jaar wereldkampioen in het veld. De junioren rijden hun wedstrijd zaterdag, de start is om 9u30.