Stad wil sociale controle om vandalisme en verloedering te voorkomen

Op zoek naar een originele woning? Ziekenhuis Maaseik wordt tijdelijk appartementsblok met lage huurprijzen

Print
Op zoek naar een originele woning? Ziekenhuis Maaseik wordt tijdelijk appartementsblok met lage huurprijzen

Er komen tijdelijke flats en er is plek voor ondernemers en kunstenaars. Foto: ppn

Maaseik -

Om te voorkomen dat het oude ziekenhuis een speeltuin wordt voor vandalen midden in het centrum van Maaseik, gaat de site vanaf volgend jaar dienstdoen als tijdelijke huisvesting. Appartementen aan lage huurprijzen, met ook plaats voor startende ondernemers en kunstenaars, moeten voorkomen dat het een kankervlek wordt.

De firma Prevenda Leegstandbeheer gaat vanaf volgend jaar nieuwe bewoners zoeken voor de oude ziekenhuissite in de Monseigneur Koningsstraat. Dat gebeurt op vraag van de stad. “Als zo’n locatie leeg komt te staan, zijn er vaak problemen zoals verval, vernielingen, inbraken, brandstichtingen en overlast”, reageert OCMW-voorzitter Marcel Raets (CD&V).

Het Ziekenhuis Maas en Kempen krijgt nog tot het einde van dit jaar om alles uit het gebouw weg te halen. Vanaf 1 januari 2018 gaat het gebouw terug naar de eigenaar van de grond: het OCMW van Maaseik. “Tegen dan willen we onmiddellijk starten met de bescherming van het pand, zodat de periode van leegstand tot het absolute minimum beperkt blijft”, legt Raets uit.

Het vroegere ziekenhuis wordt dan tijdelijk een appartementsgebouw. “Voor maximaal vijftig bewoners. Zij krijgen de kans om aan zeer voordelige tarieven te huizen. Wij moeten als eigenaar zorgen dat alle nutsvoorzieningen aanwezig blijven en betalen dat ook. Maar door de verhuur, waarvan wij een percentage opstrijken, worden die kosten gedrukt.”

In het gebouw zelf zijn volgens Raets minimale ingrepen nodig om er appartementen in te richten. “Alle attesten en vergunningen zijn aanwezig. Er zijn wel nog enkele zaken die we moeten regelen. Neem nu de drie liften. We weten niet of die nog allemaal gebruikt moeten worden.”

Overigens zijn niet alleen flatbewoners welkom. “Ook beginnende ondernemers kunnen we er een kantoor aanbieden, of een atelier voor kunstenaars, designers en ontwerpers. De mogelijkheden zijn enorm.”

Maar definitieve huisvesting is het niet. Momenteel zijn ze bezig om het toekomstig ontwerp van de site in een definitieve vorm te gieten. Bij dat prestigieuze project, waar onder andere plaats is voor een nieuwe bibliotheek, komen ook veel bouw- afbraakwerken kijken.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio