Jonge ingenieur gegrepen door trein: “Nog maar vier dagen aan het werk”

Print
Jonge ingenieur gegrepen door trein: “Nog maar vier dagen aan het werk”

De jongeman overleed ter plekke. Foto: dji

Oostende -

Bij een dramatisch ongeval aan het station van Oostende is Arne Willaert (23) uit Roeselare om het leven gekomen. De pas afgestudeerde industrieel ingenieur werd gegrepen door een trein. “Pas vier dagen geleden was hij beginnen te werken”, zucht zijn vader.

Pas afgestudeerd en meteen werk gevonden: het leven lachte Roeselarenaar Arne Willaert (23) toe. Binnenkort zou hij gaan samenwonen met zijn grote liefde Virginie Vileyn (24). Tijdens zijn eerste werkweek, sloeg het noodlot echter keihard toe.

Arne was rond 7 uur voor zijn nieuwe werkgever, het Torhoutse bedrijf Taveirne, aan de slag bij het station van Oostende. Op de sporen, zo’n 500 meter buiten het station, was hij voorbereidende metingen aan het uitvoeren bij een wissel. Op hetzelfde moment vertrok er ook een trein richting Brugge. De Roeselarenaar werd ter hoogte van de Graaf De Smet de Naeyerbrug gegrepen en overleed ter plaatse.

Verslagenheid bij collega’s

De verslagenheid bij zijn collega’s was enorm. Onderzoek zal duidelijk moeten maken waarom het spoorverkeer niet stil lag op het moment van het ongeval. Taveirne, expert in spoorwerken voor trein, tram, en metro, werkte in Oostende in onderaanneming van Infrabel. Volgens Infrabel moeten werken aan de sporen altijd op voorhand aangevraagd worden, maar gebeurde dat donderdagmorgen niet.

“Op het moment van het ongeval waren er geen werken aan de gang”, zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. “Bijgevolg was er normaal treinverkeer. De man was op het moment van het ongeval evenwel metingen aan het uitvoeren. Het is aan een aannemer om zijn personeel voldoende op te leiden, zodat ze de veiligheidsvoorschriften die wij hen bezorgen, ook naleven. Onderzoek moet uitwijzen wat er precies is fout gelopen.”

Personeel opgevangen

Omdat het nog donker was, merkte de treinbestuurder het slachtoffer niet op. Bij Taveirne wilden ze weinig kwijt na het ongeval. “We zijn in shock. Het zal tijd vergen om dit te verwerken. We vangen het personeel zo goed mogelijk op”, klonk het.

Arne woonde met zijn ouders en zus in Roeselare maar zou binnenkort gaan samenwonen met zijn Brugse vriendin Virginie Vileyn (24).

“Het ging helemaal mis”

“We beloofden elkaar zopas nog dat we met het goedkoop servies naar elkaar gingen gooien als we over twee weken gingen samenwonen en eens boos zouden zijn op elkaar”, schreef Virginie op Facebook. “Maar vanmorgen stond de politie op m’n werk. Geen idee wat er op je vierde werkdag misging, maar het ging helemaal mis. Ik zie je graag, iets wat ik nooit zei omdat het te melig was. Je weet niet hoe hard ik je ga missen.”

“Wij weten ook niet wat er precies is misgegaan”, zegt de vader van Arne. “Pas sinds maandag was hij aan de slag en vier dagen later is hij er niet meer. Het was een goede jongen. Vissen was zijn grootste hobby.”

Rugbyclub

In Roeselare speelde Arne een poos bij de rugbyclub. “Hij was iemand die zich altijd voor honderd procent inzette”, zegt voorzitter Alexander Vuylsteke. “Onze gedachten gaan nu uit naar zijn familie. We zullen dit weekend alles geven en proberen de wedstrijd te winnen voor hem.” Wellicht zal de Roeselaarse ploeg met een rouwband spelen en wordt er voor de wedstrijd een minuut stilte gehouden.