Faillissementsfraudeur lapte in het verleden al beroepsverbod aan zijn laars

Print
Faillissementsfraudeur lapte in het verleden al beroepsverbod aan zijn laars

Foto: Jan Van der Perre

Hasselt / Alken -

Vijftiger Eric G. uit Alken, naar wie het parket van Limburg een grootschalig onderzoek voert naar faillissementsfraude, lapte in het verleden al eens een beroepsverbod aan zijn laars. In oktober 2016 werd de transporteur daarvoor door de Hasseltse correctionele rechtbank tot 15 maanden cel en 15.000 euro boete veroordeeld. In 2011 liep hij tegen de lamp met grootschalige wietteelt in enkele koelwagens. Het Limburgse gerecht vermoedt dat Eric G. vanuit zijn cel de organisator was van een omvangrijke faillissementsfraude. Donderdag werden bij een reeks huiszoekingen vijf arrestaties verricht.

Speurders van de afdeling financiële criminaliteit van de federale gerechtelijke politie vielen binnen op locaties in Alken, Herk-De-Stad en Hasselt. Ze kregen daarvoor bijstand van leden van de politiezone Borgloon, de dienst hondensteun en de civiele bescherming. Er werden boekhoudkundige stukken en verduisterde vrachtwagens in beslag genomen.

Een gefailleerde vennootschap wordt volledig leeggezogen en alle activa verhuizen naar een andere vennootschap. De fraudeurs blijven dus gewoon handel drijven zonder hun schulden te moeten betalen en dat veroorzaakt concurrentievervalsing in het handelsverkeer. Bovendien blijven leveranciers en schuldeisers in de kou staan.

De omvang van de huidige fraude zou in de honderdduizenden euro lopen. Het Limburgse parket kon donderdagavond nog niet vertellen hoeveel verdachten van de vijf gearresteerde personen bij een onderzoeksrechter voorgeleid werden.

Eric G. zat momenteel opgesloten voor gelijkaardige feiten. De Alkenaar was midden februari 2013 veroordeeld inzake btw-fraude en kreeg een handelsverbod opgelegd, maar lapte die aan zijn laars. Hij startte einde 2014 toch een transportfirma. Hij schakelde zijn 79-jarige schoonmoeder in als stroman.

(belga)

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio