© ppn

17 van 38 medailles voor Limburgse wijndomeinen

Limburg boven op verkiezing Beste Belgische wijn

De Vlaamse Vereniging van Sommeliers (VVS) heeft 38 Belgische wijnen bekroond met een gouden of zilveren medaille. De Limburgse wijnboeren kaapten met zeventien medailles, waarvan negen gouden, de meeste van alle provincies weg. “We hebben een klimatologisch voordeel”, reageert Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck in Maaseik. Hij was de slokop met vier gouden en een zilveren medaille.

Phillip PERGENS

In totaal dongen er 128 wijnen mee naar de erkenning en 38 soorten witte, rode en mousserende wijn werden daadwerkelijk bekroond door de sommeliers. Zij loofden de algemene kwaliteit van de producten die er elk jaar op vooruitgaan. “Dat heeft tal van redenen”, stelt Karel Henckens uit Maaseik. “Als je vandaag een wandeling op een van de wijndomeinen maakt, zal je met eigen ogen zien dat er ontzettend geïnvesteerd werd in nieuw materiaal. We hebben geen geschiedenis zoals de grote wijnlanden, maar dat is tegelijkertijd een pluspunt. Er is marge en ruimte om te investeren. Maar de wijnstokken worden natuurlijk elk jaar ouder en dus weer een tikkeltje beter. Ze groeien mee met onze kennis van de wijnbouw.”

Hard labeur

Limburg kaapte met 17 op 38 medailles procentueel de meeste erkenningen van alle provincies weg. Aldeneyck was de grootste winnaar. “Ik heb met zeven wijnen deelgenomen en sleepte vier gouden en een zilveren medaille in de wacht. Ik zie dat als een bekroning voor het vele werk. Ons beroep wordt vaak geromantiseerd, terecht. Maar het harde labeur valt toch niet te onderschatten.”

We hebben in Limburg een klimatologisch voordeel. Het is bij ons net enkele graadjes warmer. Zeker in de MaasvalleiKarel HENCKENSWijndomein Aldeneyck

Dat onze provincie zo goed scoort, is voor Henckens geen verrassing. “We hebben hier een klimatologisch voordeel. Het is bij ons net enkele graadjes warmer. Zeker in de Maasvallei. De rivier en zijn plassen zijn een bondgenoot tegen vriesweer.”

Ook Johan Jacobs van Wijndomein Thilesna in Dilsen viel in de prijzen. Hij sleepte zilver in de wacht met zijn allereerste wijn. “Het is surreëel. Ik nam deel om de kwaliteit te ijken. Dit verandert echter niks voor mij. Ik blijf dit doen in bijberoep. Mijn ambitie is niet om tien hectaren vol te planten, maar wel om kwaliteitswijn af te leveren.”

De lijst van medaillewinnaars:

Goud:

Wijndomein Aldeneyck (Maaseik)

Pinot Blanc

Chardonnay Heerenlaak Brut

Chardonnay Heerenlaak

Pinot Gris

Wijndomein Hoenshof (Borgloon)

Cuvée d’Amour

Wijnkasteel Genoelselderen (Riemst)

Zilveren Parel Brut

Zwarte Parel Brut

Wijndomein Kitsberg (Heers)

Pinot Blanc Cuvée V

Schorpion (Kortessem)

Zwart Brut

Zilver:

Wijndomein Aldeneyck (Maaseik)

Pinot Noir

Wijndomein Hoenshof (Borgloon)

Pinot Gris Barrique

Cuvée Vivendum

Wijnkasteel Genoelselderen (Riemst)

Chardonnay Blauw

Wijndomein Kitsberg (Heers)

Chardonnay Krachtig

Pinot Gris

Wijndomein Gloire de Duras (Sint-Truiden)

Chardonnay-Auxerrois

Wijndomein Thilesna (Dilsen-Stokkem)

Auxerrois

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio