Binnenkort imamschool in Meulenberg?

Print
Binnenkort imamschool in Meulenberg?

Coskun Beyazgul Foto: Photo News

Houthalen-Helchteren -

Diyanet – het ministerie van religieuze zaken van Turkije – wil in Meulenberg (Houthalen) starten met een voorbereidende imamopleiding voor jongeren. “Op woensdagmiddag en op zaterdag”, zegt Coskun Beyazgul. “Verder willen we hier ook een seminarie inrichten voor volwassenen.”

Diyanet heeft al langer plannen voor een imamopleiding in de gebouwen van het vroegere Bergske in Meulenberg. Momenteel zijn er al ‘korankampen’ tijdens de schoolvakanties. Diyanet heeft ook al enkele jaren een bouwvergunning op zak voor een uitbreiding. Aanvankelijk zou het om een echte middelbare school gaan die jongeren voorbereidt op latere imamstudies. “Maar die erkenningen zijn ingewikkeld. Je zit met al die gemeenschappen: Vlaanderen, Wallonië, Brussel”, zegt Beyazgul. Dus starten ze volgend jaar alvast met een opleiding voor jongeren vanaf 12 jaar op zaterdag en woensdag. Intussen gaan ze ook een seminarie inrichten voor imams, zoals dat binnen de Moslimexecutieve onlangs is afgesproken. Die seminaries komen er in afwachting van een echte imamopleiding op universitair niveau. “Die seminaries worden ingericht op verschillende plaatsen in België, door de verschillende strekkingen”, zegt Mehmet Üstün van de Moslimexecutieve. “Diyanet start in Houthalen, Milli Görüs in Wallonië, de Marokkanen in Antwerpen, … In theorie staan die opleidingen open voor alle strekkingen binnen de islam, maar in de praktijk zit je met een verschil in taal.”

Gisteren is ook bekend geraakt dat de Diyanet-moskee van Beringen de intrekking van zijn vergunning aanvecht bij de Raad van State.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio