UCI-baas Brian Cookson krijgt geen nieuwe termijn, Fransman volgt hem op

Print
UCI-baas Brian Cookson krijgt geen nieuwe termijn, Fransman volgt hem op

Foto: Photo News

De Brit Brian Cookson krijgt geen tweede termijn als voorzitter van de Internationale Wielerunie UCI. In het Noorse Bergen kreeg zijn tegenkandidaat David Lappartient de meeste stemmen: 37 van de 45 stemmen gingen naar de 44-jarige Fransman. In de marge van de tijdrit woensdag gaf Tony Martin Cookson nog stevige kritiek.

LEES OOK: Tony Martin opvallend scherp voor UCI-voorzitter: “Ik kan niet zeggen dat ik tevreden ben”

“Ik wist dat ik in het voordeel was”, sprak de nieuwe voorzitter donderdagnamiddag in het Noorse Bergen, “maar vooraf wilde ik daar geen publieke uitspraken over doen.”

Lappartient, momenteel voorzitter van de Europese wielerbond en voordien ook van de Franse wielerbond, zal tot eind 2021 de functie bekleden. Hij wil tijdens zijn termijn onder meer inzetten op de strijd tegen mechanische doping.

Het zou een nek-aan-nek race worden. Zou zittend voorzitter Brian Cookson zichzelf opvolgen of werd het David Lappartient, niemand kon het zeggen. Maar de Fransman had vooraf een goed gevoel. “Ik had mijn rekening gemaakt,” zei hij, “ik wist dat ik in het voordeel was en dacht dat ik zeker 35 stemmen zou halen (op 45). Maar ik wilde dat niet verkondigen. Nu heb ik dit voorzitterschap vast en met zo’n overwicht voel ik me gesteund uit alle hoeken, alle federaties over alle continenten heen. Ik heb met alle stemgerechtigden vooraf gepraat, hen mijn visie duidelijk gemaakt en ik voelde me gesterkt.”

De Fransman, die ook burgemeester is in Sarzeau, is van plan zijn mandaat uit te doen en beslist daarna of het mogelijk is om beide ambten te combineren. Wel zegt hij zijn voorzitterschap van de UEC op omdat die combinatie niet mogelijk is.

“Voorganger bruuskeerde te veel”

De nieuwe voorzitter is niet van plan om in Aigle, waar de zetel van de UCI ligt, grootse veranderingen in de administratie teweeg te brengen. “Ik neem enkele mensen met me mee, maar veel bruuskeren ga ik niet. Dat is een fout die mijn voorganger heeft begaan en die wil ik niet maken.”

“Er zijn verschillende uitdagingen”, vindt de nieuwe voorzitter, “ik wil luisteren naar de federaties, de geloofwaardigheid van het wielrennen en de UCI bewaren. De bestrijding van de mechanische doping vormt een grote prioriteit en ik wil dat de UCI daarin het voortouw neemt en via meerdere technieken op zoek gaat naar die vormen van doping en dat er geen twijfels meer bestaan over de methoden die we daartoe gebruiken. Ook moeten we met alle belanghebbenden samenzitten om het wielrennen onder de loep te nemen en te streven naar een nieuw, beter economisch model.”

Voorts wil hij ook het pistewielrennen, dat in het slop zit, verbeteren. “Het werkt rond de Olympische Spelen, maar de jaren daartussen loopt het mank. De pistiers moeten van hun beroep kunnen leven en ik enkele ideeën om het wielrennen op de piste nieuw leven in te roepen.”

Cookson ging voor een tweede termijn, maar werd niet herkozen. De 66-jarige Brit stond sinds 2013 aan het hoofd van de UCI, maar kon in deze periode niet helemaal overtuigen. Zo was Tony Martin woensdag nog scherp voor Cookson, die hij verweet “niets te doen voor de veiligheid in het peloton en ons tegen de muur te laten aanlopen.”

UCI-baas Brian Cookson krijgt geen nieuwe termijn, Fransman volgt hem op
David Lappartient Foto: IMAGEGLOBE