Opnieuw zware aardbeving in Mexico: al meer dan 149 doden geteld, waaronder 21 kinderen

Het zuiden van Mexico is dinsdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Volgens de civiele bescherming zijn er al 149 slachtoffers geteld. Gebouwen zijn ingestort en er vond een grote explosie plaats bij een fabriek. Minstens acht kinderen kwamen om het leven toen een schoolgebouw instortte in Mexico-Stad. Elf kinderen zijn vermist.

Het epicentrum van de beving bevond zich in de omgeving van Axochiapan, in de deelstaat Morelos, slechts 160 kilometer ten zuidoosten van Mexico-Stad. De aardbeving was echter volop voelbaar in de hoofdstad. Gebouwen, waaronder een ziekenhuis, werden geëvacueerd, terwijl duizenden personen in paniek de straat op gingen en zich verzamelden. Het verkeer in het centrum kwam volledig stil te liggen.

Ingestorte gebouwen en grote explosie

Op foto’s uit de stad is te zien dat de schade groot is. Op sociale media werden video’s geplaatst van het moment dat de aardbeving plaatsvindt, waarna gebouwen wankelen en instorten. Volgens president Pena Nieto stortten alleen al in Mexico-Stad zeker 27 gebouwen in.

Verder is in een video een grote explosie te zien na de beving. Het zou gaan om een ontploffing bij een fabriek. Een foto van de Mexicaanse politie toont nog een weg over een rivier die doormidden is gebroken.

Op foto’s is daarnaast te zien hoe gevels van panden (deels) zijn ingestort en er volop puin op straat ligt. Andere beelden tonen auto’s die onder brokstukken bedolven zijn.

Verder zeggen getuigen een sterke gasgeur te ruiken door breuken in de leidingen. Volgens persbureau Reuters waarschuwde een bouwvakker mensen op straat om geen sigaretten op te steken in verband met een eventueel gaslek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Doden

In de staat Morelos waren dinsdagavond 64 doden geteld, laat het hoofd van de civiele bescherming Luis Felipe Puente weten. Er vielen ook al zeker 36 doden in Mexico-Stad, 29 in de staat Puebla, negen in de staat Mexico en een in Guerrero.

Waarschijnlijk loopt het dodental nog op.

Rampenplan

De civiele bescherming heeft het rampenplan afgekondigd voor de hoofdstad Mexico-Stad. Op de internationale luchthaven zijn alle vluchten afgelast. In alle scholen zijn de lessen voor onbepaalde duur opgeschort.

Minstens 3,8 miljoen huishoudens zitten zonder elektriciteit, meldt het energiebedrijf CFE op Twitter.

Tweede aardbeving op korte tijd

Eerder deze maand werd het land nog getroffen door een aardbeving met een kracht van 8.2 op de schaal van Richter. Daarbij kwamen 96 personen om het leven.

Evacuatieoefening

Net deze dinsdag werd in Mexico-Stad een aardbevingssimulatie gehouden. Dat was niet toevallig: precies 32 jaar geleden werd de stad getroffen door een beving van eveneens 8,1 op de schaal van Richter. Daarbij kwamen zo’n 10.000 mensen om.

© AFP

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© AFP

© AFP