IS eist aanslag met geïmproviseerde bom in Londens metrostation op

Print
IS eist aanslag met geïmproviseerde bom in Londens metrostation op

Foto: Twitter @RRigs/REUTERS

Londense pendelaars zijn vrijdagochtend opgeschrikt door een explosie in de metro. Minstens 29 passagiers raakten gewond. De politie beschouwt het incident als een terreurdaad en spreekt over een “geïmproviseerde bom”. Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft vrijdagavond via haar persagentschap Amaq de verantwoordelijkheid opgeëist voor de ontploffing. Het terreuralarm in Groot-Brittannië wordt intussen opgetrokken naar “kritiek”.

Deze ochtend verschenen plots beelden van een ontplofte witte emmer in een supermarktzak van Lidl op Twitter. De zak ontplofte in een vol metrostel nabij station Parsons Green in Londen rond 8u20 lokale tijd. Op foto’s zijn ook draden te zien die uit de emmer komen. Er is nog geen nieuws over een mogelijke dader. Scotland Yard bevestigt dat er voorlopig nog niemand gearresteerd is.

Geïmproviseerde bom

De Metropolitan Police spreekt over een Improvised Explosive Device (een geïmproviseerd explosief toestel). Het zelfgemaakte springtuig is mogelijk tot ontploffing gekomen met behulp van een timer. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC op basis van anonieme bronnen bij het dossier.

Het toestel zou slechts gedeeltelijk ontploft zijn. Experten vermoeden dat er een veel grotere ontploffing gepland was. Honderden detectives werken met man en macht aan de zaak.

Vrijdagavond eiste terreurorganisatie IS de ontploffing in de metro op. “Het opblazen van een explosieve lading in een metro van de Londense ondergrondse is uitgevoerd door leden van Islamitische Staat”, zo luidde het. Van de autoriteiten zijn evenwel nog geen suggesties gedaan dat er meer dan één iemand achter de explosie zou zitten, merkte SkyNews op.

Omgeving afgezet

Na de ontploffing liepen mensen in paniek de metro uit, maar er werd aanvankelijk verteld het station niet te verlaten. Toen de politie ter plaatse was, is meteen een evacuatie begonnen.

De Britse spoorwegpolitie laat weten dat het station voorlopig gesloten is. Op de District Line is het verkeer onderbroken voor de interventie van de hulpdiensten, tussen de haltes Edgware Road en Wimbledon.

Dreigingsniveau

De politie raadt de bevolking aan de omgeving te mijden. De antiterreurdienst behandelt het incident als een terreurdaad. De terrorismecel van Scotland Yard, So 15, heeft de leiding over het onderzoek op zich genomen.

De Britse premier Theresa May heeft bekendgemaakt dat het terreuralarm in haar land naar het hoogste niveau is opgetrokken, met name “kritiek”. Dit heeft de openbare omroep BBC vrijdag gemeld. Het betekent dat er “imminent een aanslag wordt verwacht”, zo citeerde de BBC veiligheidsdiensten.

May zei ook dat het leger een deel van de taken van de gewapende politie zal overnemen. Zij riep de bevolking op normaal verder te leven, maar tegelijk “waakzaam te zijn en mee te werken met de politie”, aldus de commerciële zender Sky.

“Ze hebben alles afgesloten”

Een anonieme getuige vertelt dat hij na het incident terug naar zijn flat in de buurt van Kelvedon Road wandelde, maar dat de politie iedereen vroeg om hun huizen te verlaten. “Ze hebben alles afgesloten. Er zijn berichten dat er nog een verdacht voorwerp zou zijn.” De ruimere omgeving rond het metrostation wordt geëvacueerd.

Gewonden onder de passagiers

De ontploffing zou zich hebben voorgedaan achteraan het metrostel op de District Line ter hoogte van het station Parsons Green, aldus The Telegraph. Volgens een getuige leek het of er “een vuurbal door het treinstel vloog.” De London Ambulance Service laat weten dat er momenteel al 23 mensen naar vier verschillende ziekenhuizen zijn gebracht na de ontploffing. Niemand verkeert in levensgevaar.

Tweede voorwerp?

Een journaliste ter plaatse laat volgens The Daily Mail weten dat een politieagent haar zei dat er sprake zou zijn van een tweede voorwerp dat niet ontploft is. Dat voorwerp zou momenteel onschadelijk gemaakt worden door de ontmijningsdienst. Ook zou de politie volgens The Sun op zoek zijn naar een man met een mes. Het is nog niet duidelijk of hij effectief iets te maken heeft met de ontploffing.

Reactie van president Trump

President Trump reageerde ondertussen ook op het incident: “Weer een aanslag in Londen door een loser terrorist. Dit zijn zieke en debiele mensen die in het zicht liepen van Scotland Yard. Men moet proactief zijn!” Ook dringt Trump erop aan om veel harder op te treden: “Loser terroristen moeten op een veel hardere manier aangepakt worden. Het internet is hun voornaamste medium om te ronselen. We moeten daar een stokje voor steken!”

IS eist aanslag met geïmproviseerde bom in Londens metrostation op
Foto: REUTERS
IS eist aanslag met geïmproviseerde bom in Londens metrostation op
Foto: REUTERS
IS eist aanslag met geïmproviseerde bom in Londens metrostation op
Foto: AP
IS eist aanslag met geïmproviseerde bom in Londens metrostation op
Foto: REUTERS