Bruno moet 5 miljoen aan groenestroomcertificaten niet terugbetalen door onduidelijkheid in Energiedecreet

Print
Bruno moet 5 miljoen aan groenestroomcertificaten niet terugbetalen door onduidelijkheid in Energiedecreet

De Bruno Safe Parking voor vrachtwagens ligt op het industrieterrein aan de Taunusweg in Bilzen; Inzet: Angelo Bruno. Foto: KH

Genk / Bilzen -

De Genkse schepen Angelo Bruno van Bruno Invest werd woensdag, samen met Belisol, een keurder en twee andere bedrijven, over de hele lijn vrijgesproken voor subsidiefraude bij de installatie van 4 hectare zonnepanelen op het dak van zijn Bruno Safe Parking in Bilzen. Door te sjoemelen met de datum van in diensttreding van de installatie zouden ze zo’n 5 miljoen euro aan groenestroomcertificaten extra gekregen hebben. De rechter spreekt echter over geen strafbare inbreuken door onduidelijkheden in het Energiedecreet over de aansluiting van zonnepanelen.

In 2011 installeerde Angelo Bruno zonnepanelen op zijn overdekte parking in de Kruisbosstraat in Munstebilzen. Belisol voerde de werken uit. Op 1 juli van dat jaar zouden de subsidies teruggeschroefd worden van 330 euro per 1.000 kWh aan stroom naar 240 euro per kWh. Een verschil van zo’n vijf miljoen euro. Op 22 juni volgde de AREI-keuring (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) van het OCB (Onafhankelijk Controle Bureel). Op 29 juni, net op de valreep, werd de aanvraag gedaan. Het goedgekeurd verslag werd door de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) aanvaard waardoor Bruno toch nog op tijd het hogere bedrag aan subsidies toegekend kreeg.

Controlerecht

Een installateur die de opdracht in 2011 misliep, maakte echter melding dat de subsidies werden aangevraagd zonder dat de zonnepanelen aangesloten waren. Als bewijs bracht hij foto’s bij waar de losse kabels te zien waren. “Wij hebben geen controleplicht, wel een controlerecht”, reageerde de raadsman van de VREG op het feit dat het verslag in eerste instantie toch goedgekeurd werd. “We moeten ergens op de eerlijkheid van de mensen vertrouwen. We kunnen onmogelijk elke aanmelding van een installatie controleren.” Zij vroegen voorlopig een euro provisioneel, maar wilde in de toekomst wel de volledige terugbetaling van de uitgekeerde subsidies bekomen.

Vrijspraak

Angelo Bruno zal deze som niet moeten terugbetalen aangezien de rechter hem woensdag over de hele lijn vrijsprak. Eerder vroeg ook de procureur de buiten vervolgingstelling voor de raadkamer maar het kwam toch tot een proces. De rechter oordeelde echter dat er in het Energiedecreet rond groenestroomcertificaten niet duidelijk vermeld staat of de zonnepanelen al dan niet volledig aangesloten moeten zijn om een goedkeuring te bekomen. Hierdoor drong de vrijspraak zich op.

Opgelucht

“Ik ben opgelucht dat er een einde is gekomen aan deze lijdensweg”, reageert Bruno. “Ik begrijp dat VREG en Infrax in het begin op een verkeerd been zijn gezet door de klacht van een concurrent van Belisol. Het onderzoek is zeer uitvoerig gebeurd en de onderste steen werd bovengehaald. Er is in al die jaren geen enkel element lastens de Group Bruno naar boven gekomen. Ik vertrouw er dan ook op dat het doek definitief over dit dossier valt en wij niet opnieuw betrokken worden in een beroepsprocedure.”