Geslaagde eerste Grenzeloze Molendag in GrensPark Kempen-Broek

Print

Kaulille

Bocholt - Voor de eerste keer werd de Open Monumentendag In Vlaanderen en Nederland op dezelfde dag gehouden, namelijk op zondag 10 september. Molennetwerk Kempen-Broek greep zijn kans en zette de molenpoorten open. De organisatie kijkt alvast terug op een zeer geslaagde eerste Grenzeloze Molendag.

Tijdens Open Monumentendag in Vlaanderen en Nederland, zondag 10 september, openden ook veel wind- en watermolens in GrensPark Kempen-Broek hun poorten voor bezoekers. Ruim 1.500 personen grepen de gelegenheid aan om een of meerdere molens te bezoeken en te bezichtigen. De Grenzeloze Molendag was de eerste publieksactiviteit van Molennetwerk Kempen-Broek.

Belangstellenden konden de molen bezichtigen, rondleidingen op de molens meemaken en via de uitgestippelde fiets- en autoroutes een tocht langs 19 Grenzeloze Molens maken. De molens stonden in Bocholt, Bree, Kinrooi/Molenbeersel, Maaseik en de Nederlandse gemeenten Weert, Nederweerten Leudal.

Topper qua publieke belangstelling was de Sevensmolen in Kaulille die 372 bezoekers trok. Bij deze molen waren er omlijstende activiteiten georganiseerd. Er werden op ambachtelijke wijze vlaaien en pizza's gebakken en er was een fietstocht. Dat alles samen zorgde voor een gezellige molendag bij deze stenen grondzeiler.

De zes windmolens en de watermolen in de gemeente Weert die met Open Monumentendag aan de Grenzeloze Molendag van Molennetwerk Kempen-Broek deelnamen, kregen samen 875 bezoekers over de vloer. Wat in Weert opviel, was het grote aantal bezoekers. Die kwamen niet alleen uit België en Nederland maar ook uit het 'verdere' buitenland. De molenaars van de Wilhelmus Hubertusmolen signaleerden bezoekers uit onder andere Rusland, Duitsland, Engeland, China en Japan.

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio