Burgemeester en ambtenaren kunnen criminelen stokken in de wielen steken, maar worden geen sheriff

Print
Burgemeester en ambtenaren kunnen criminelen stokken in de wielen steken, maar worden geen sheriff

Foto: LD

Als het van ministers Jan Jambon (N-VA) en Koen Geens (CD&V) afhangt, krijgen burgemeesters meer macht om op lokaal niveau de georganiseerde misdaad te bestrijden. De ene noemt het gewapend bestuur, de andere alert bestuur. Feit is dat burgemeesters in de toekomst makkelijker vergunningen zullen kunnen weigeren en wedkantoren, nachtwinkels, massagesalons, cafés of andere zaken die verdacht worden van banden met de georganiseerde misdaad zullen kunnen sluiten.

In principe is dat het werk van justitie, maar die heeft vaak een lang onderzoek nodig om bewijzen te verzamelen. In de tussentijd kan de criminaliteit zich zonder al te veel hinderpalen flink nestelen. Net daar hebben lokale besturen een belangrijke rol te spelen. Burgemeester en ambtenaren kunnen criminelen stokken in de wielen steken en hen frustreren. Kleine speldenprikjes, tot justitie de genadeslag toebrengt.

Maar vergis u niet: de burgemeester wordt met deze plannen geen sheriff die in zijn gemeente zomaar kan beslissen wat kan en niet kan. Beslissen om vergunningen te weigeren of zaken te sluiten moeten gebaseerd zijn op gegevens uit het politionele of gerechtelijke onderzoek, dat via een onafhankelijk tussenniveau aan de gemeenten wordt verstrekt. De scheiding der machten, weet u wel, een van de belangrijkste principes van onze rechtsstaat.

Net daar wringt het schoentje. Voor Bart De Wever en zijn N-VA is dit maar een eerste stap richting hun eigen V-plan, dat exact een jaar geleden in Plopsaland werd voorgesteld. Vorige zomer, in de verhitte nasleep van de aanslagen in ons land, pleitte De Wever in een interview met deze krant al voor een noodtoestand, een Patriot Act én een fors gewapend bestuur. Met de mogelijkheid voor burgemeesters om zelf, zonder tussenkomst van een onderzoeksrechter, verdachte personen op te laten sluiten, nog voor er een crimineel feit is gepleegd. Een wens die De Wever afgelopen zomer nog eens herhaalde op tv, aan tafel bij Lieven Van Gils.

Hoewel er geen meerderheid voor is in de regering en De Wever door zo goed als iedereen - buiten N-VA en Vlaams Belang - werd teruggefloten, blijft het idee sluimeren. Dat we nu één logische stap nemen om de georganiseerde misdaad te bestrijden, mag ons niet op een hellend vlak doen belanden. Onze veiligheid verdedigen kan perfect, zonder te raken aan de fundamenten van onze rechtsstaat. Ook gewelddadige moslimradicalen moeten we als criminelen blijven behandelen. Een onderzoek à charge en à décharge, geen arrestaties op basis van willekeur. Dat is de rechtsstaat. En die geldt voor iedereen. Wie daaraan wil beginnen morrelen, kan zich niet het aura van de democraat aanmeten.