Universiteit Hasselt en Luca School of Arts krijgen wel verbeterpunten

Positieve rapporten voor hoger onderwijs in Limburg

Print
Positieve rapporten voor hoger onderwijs in Limburg

Foto: Luc Daelemans

Het hoger onderwijs is doorgelicht door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO. Van de 18 instellingen zijn er twee die bij hun positief rapport ook nog voorwaarden opgelegd kregen. Dat zijn Luca School of Arts en Universiteit Hasselt. “Ons centraal systeem om de kwaliteit te monitoren was gewoon niet klaar”, geeft rector Luc De Schepper van de UHasselt toe. “We hebben nu twee jaar om dit af te werken.” PXL en UCLL hebben wel een duidelijk positief rapport gekregen en zijn daar zeer trots op.

De laatste 30 jaar zijn telkens de afzonderlijke opleidingen van hogescholen en universiteiten doorgelicht. Daar kon je dan voor slagen of buizen. Maar die zogenaamde visitatie is afgeschaft, wegens te arbeidsintensief en dus te duur. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft dit systeem vervangen door een doorlichting van universiteit en hogeschool in zijn geheel. “Instellingen krijgen nu meer autonomie en verantwoordelijkheid”, zegt Ann Verreth, vicevoorzitter van NVAO. Hoewel ze zich geregeld door externen moeten laten doorlichten, mogen universiteiten en hogescholen voortaan hun eigen kwaliteit meten. Nu is er ook gekeken hoe ze dat doen. 

Universiteit Hasselt

“Vroeger moest elke opleiding zijn eigen kwaliteit bewaken”, legt rector De Schepper uit. “Maar nu moet die informatie ook centraal bekeken worden. Onder meer door mij. Ik moet bijvoorbeeld via een centraal punt kunnen zien of er te veel studenten buizen voor één vak. Maar die doorstroming van informatie is bij ons nog niet rond, ons informaticasysteem is niet af. We hebben wat pech gehad met het bedrijf dat dit moest regelen. Maar de NVAO heeft er ook alle vertrouwen in dat dit in orde komt.”

De NVAO heeft ook de visie en beleid van de instellingen onder de loep genomen. De Universiteit Hasselt heeft duidelijk gemaakt dat ze een rol wil spelen in de economische ontwikkeling van Limburg en dat ze daar ook de opleidingen - en de uitbreiding - op wil afstemmen, zo besluiten de onderzoekers.

Luca School of Arts

Ook Luca School of Arts die een vestiging heeft in C-Mine Genk, heeft bij zijn positief rapport voorwaarden opgelegd gekregen. “We zitten in Gent, Brussel, Leuven en Genk”, zegt directeur Marleen Verlinden. “We hebben een goede visie, maar we moeten die beter toepassen op al die vestigingen. We zijn in elk geval zeer blij dat we in de toekomst zelf over onze kwaliteit mogen waken.”

Twee hogescholen – de Hoge Zeevaartschool en Thomas More – vechten hun beoordeling aan en hebben dus nog geen rapport.

PXL

PXL-directeur Ben Lambrechts is supertrots op zijn ‘rapport’. “Ik moet er van blozen”, zegt hij. “Het staat vol superlatieven. Ik ben ook blij dat ze ons een warme hogeschool vinden.”

“Die nieuwe visie is hip, jong en dynamisch en met de hogeschool met de X-factor is een nieuw sterk merk geboren”, lezen we in het rapport. “De commissie waardeert het eigen accent van de hogeschool, wars van alle platgetreden paden. De onderwijsvisie is niet enkel gekend, ze wordt ook breed gedragen en enthousiast verdedigd.”

UCLL

Ook in het rapport van UCLL staat heel wat positiefs. “De commissie vindt de visie van de hogeschool krachtig en vooral vernieuwend”, staat in het rapport. “De hogeschool is trots op haar baseline Moving Minds. Die visie drukt ook de inspanningen uit van de hogeschool om vorm te geven aan de fusie.”

“Het rapport bewijst nog maar eens dat UCLL voor kwaliteit staat”, zegt directeur Marc Vandewalle. “We zijn ook trots dat het rapport het meerdere keren heeft over het enthousiasme van onze medewerkers.”