Uitzending ‘Stadion’ geschrapt na ruzie met Telenet over gebruik voetbalbeelden

Print
Uitzending ‘Stadion’ geschrapt na ruzie met Telenet over gebruik voetbalbeelden

Maarten Breckx in Stadion op zondag. Om 18u was er wel een uitzending, maar die van 23u werd geschrapt. Foto: vtm

Voetbal is oorlog: die uitspraak geldt blijkbaar ook op televisie. VTM schrapte zondag een uitzending van Stadion na een dispuut met Telenet over de beelden van de Belgische en de Engelse voetbalcompetitie. VTM zou minder beelden krijgen omdat Stadion een concurrent is van Sports Late Night, de bevoorrechte partner van Telenet op Vier. Telenet ontkent.

Het voetbalprogramma Stadion keerde zondag terug op VTM met een uitzending om 18u, maar de uitzending rond 23u werd geschrapt. Bizar, want VTM had aangekondigd dat het op zondag twee uitzendingen zou maken met “het beste uit het Belgische én het internationale voetbal”.

VTM is de rechten op het voetbal in eerste klasse kwijtgespeeld aan Vier, maar kan dankzij het recht op vrije nieuwsgaring nog altijd beelden uitzenden. Officieel wil VTM niet zeggen waarom Stadion zondag maar één keer te zien was, maar blijkbaar is er stevig geruzied met Telenet over de beelden die VTM mag gebruiken.

Begin september, op minder dan twee weken van de geplande herstart van Stadion, zou VTM te horen hebben gekregen dan het van Telenet geen beelden van het ­Engelse voetbal kon kopen. De druppel die blijkbaar de emmer deed overlopen, want bij VTM heerste al wrevel over de manier waarop Telenet de beelden van de Belgische competitie ter beschikking stelde. Zo moest VTM Nieuws zich op zondagavond al herhaaldelijk behelpen met foto’s van de voetbaltoppers die op zondag werden gespeeld. Het programma Sports Late Night op Vier, de bevoorrechte partner van ­Telenet, mag de beelden als eerste ­uitzenden.

Uitzending ‘Stadion’ geschrapt na ruzie met Telenet over gebruik voetbalbeelden
Foto: vtm

VTM voelde zich onder druk gezet en besloot bij wijze van compromis om de uitzending van ­Stadion om 23u te schrappen, niet toevallig het uur waarop het rechtstreeks in concurrentie staat met Sports Late Night op Vier.

Vrije nieuwsgaring

VTM wil de zaak voorlopig niet op de spits drijven omdat het geen slechte verliezer wil lijken nu de rechten op het voetbal bij Vier zitten. Maar de zender stelt de houding van Telenet van de voorbije weken niet op prijs.

Telenet wil officieel niet reageren, maar bronnen bij de telecomgigant bevestigen dat er met VTM flink gebakkeleid is over wat vrije nieuwsgaring nu precies is. Telenet zegt dat het zijn wettelijke verplichtingen nakomt. VTM laat onderzoeken of dat wel klopt.