Burgemeester Moeskroen keel overgesneden op kerkhof, 18-jarige verdachte is zoon van ontslagen brandweerman

Print

Alfred Gadenne, de CDH-burgemeester van Moeskroen, is maandagavond met een mes vermoord op de begraafplaats recht tegenover zijn woning. De dader zou zou de zoon zijn van een vrijwillige brandweerman die voor de stad Moeskroen gewerkt heeft. Dat is vernomen in gerechtelijke kringen.

Volgens de Waalse krant Sudpresse is de moord op de burgemeester van Moeskroen een wraakactie. De achttienjarige N.D. zou de dood van zijn vader hebben willen wreken. Twee jaar geleden is de man ontslagen. De gemeenteambtenaar zou na zijn ontslag in een depressie zijn geraakt. Uiteindelijk zou hij uit het leven zijn gestapt. Zijn zoon heeft nu wraak genomen door de burgemeester te vermoorden, melden verschillende Waalse media. Dat nieuws is nog niet bevestigd door het parket.

Kerkhof sluiten

Burgemeester Gadenne woonde in zijn gemeente recht tegenover het kerkhof dat hij zelf beheerde. Het was dan ook de gewoonte van de burgervader van Moeskroen om de twee ingangen van de begraafplaats elke ochtend te openen en ’s avonds te sluiten.

Dat deed hij maandagavond ook rond 20 uur, nog nagenietend van zijn jaarlijks aperitief voor de inwoners van zijn gemeente, maar het liep vreselijk verkeerd. Gadenne werd aangevallen met een mes en de keel overgesneden, bevestigt Christian Henry, procureur des Konings van Doornik-Bergen. Hij overleefde het niet.

De politie stelde meteen een veiligheidsperimeter in en kon een verdachte oppakken. De verdachte wordt in de loop van dinsdag ondervraagd door de onderzoeksrechter. In de nacht van maandag op dinsdag werd overigens al een autopsie uitgevoerd op het lichaam van Gadenne.

Minuut stilte

Tal van inwoners van Moeskroen staan sinds dinsdagochtend aan te schuiven aan het gemeentehuis om het rouwregister te tekenen. In de gemeentescholen werd dinsdag om 10 uur een minuut stilte gehouden.

De gemeenteraad van Moeskroen kwam dinsdagochtend samen, maar duidde nog geen plaatsvervangende burgemeester aan. Mogelijk wordt schepen Brigitte Aubert (cdH) aangeduid als plaatsvervanger. Verwacht wordt ook dat de volgende gemeenteraad, die normaal zou plaatsvinden op 25 september, uitgesteld wordt. In het gemeentehuis is dinsdag ook een cel opgericht om psychologische bijstand te verlenen aan het gemeentepersoneel. Een groot deel van het personeel is in shock na het vernemen van het nieuws over de moord.

Gadenne was sinds 2006 burgemeester en werd 71 jaar. Behalve burgemeester was hij ook gedeputeerde in de Waalse regering.

Veel reacties: “Verdriet is immens”

CDH-voorzitter Benoit Lutgen reageert op Twitter geschokt op het overlijden van zijn trouwe partijgenoot. “Mijn verdriet is immens”, schrijft hij. “Ik druk mijn medeleven uit aan zijn naasten.” Lutgen is afgelopen nacht naar Moeskroen gegaan, enkele uren nadat hij het overlijden van burgemeester Alfred Gadenne vernomen had.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.