Zoon van Bin Laden staat te trappelen om levenswerk van zijn vader verder te zetten

Als kind poseerde hij in propagandafilmpjes met een AK-47 in de hand. Hamza Bin Laden is intussen bijna dertig en de lievelingszoon van gewezen terroristenleider Osama Bin Laden staat te trappelen om een nieuw groot terroristennetwerk te leiden. Islamitische Staat en Al Qaeda zouden de krachten willen bundelen om nog harder te kunnen toeslaan.

tg

Het is Gilles de Kerckhove zelf, coördinator terrorismebestrijding van de Europese Unie, die in Welt am Sonntag waarschuwt voor een mogelijke fusie tussen twee van de belangrijkste terroristische organisaties in de wereld. “Door samen te werken, zouden ze meer slagkracht krijgen”, klinkt het.

Meteen laat hij ook de naam van Hamza Bin Laden vallen, de “kroonprins van de jihad”. Bin Laden junior zou al en tijdje klaar staan om het levenswerk van zijn vader verder te zetten en af te maken, zegt de coördinator terrorismebestrijding naar aanleiding van de zestiende verjaardag van de aanslagen op de WTC-torens in New York.

“In de propaganda van Al Qaeda neemt Hamza Bin Laden een steeds prominentere plaats in”, aldus Gilles de Kerchove, de anti-terreurbaas van de Europese Unie, zondag in een interview met een Duitse krant. “Zijn retoriek jegens IS is weinig agressief en zijn doel is vermoedelijk de toenadering tussen de twee organisaties te zoeken om dan samen toe te slaan.”

Jihadbeweging herenigen

Ook terreurexpert en voormalig FBI-agent Ali Soufan meent dat de pas 28 of 29-jarige Hamza, zijn exacte leeftijd is niet bekend, zeer geschikt is ’om de wereldwijde jihadbeweging te herenigen en te leiden’.

“Nu het kalifaat op zijn achterste ligt en Al-Baghdadi mogelijk dood is, overwegen veel extremisten zich aan te sluiten bij Al Qaeda, waarvan IS een afsplitsing is.”

Al Qaeda, dat zestien jaar geleden de grootste terroristische aanslag ooit pleegde, heeft de afgelopen jaren in relatieve stilte gewerkt aan een redelijke opmars, met name in Jemen en Afrika. Daarnaast controleert het een belangrijke provincie in Syrië.

In tegenstelling tot Islamitische Staat is Al Qaeda een beweging van de lange adem, waarin de oude en weinig charismatische leider Ayman al-Zawahiri nu langzaam plaatsmaakt voor de vitale Hamza. Die kreeg de jihad met de paplepel ingegoten.

Aanslagen plegen in eigen land

De favoriete zoon van Osama Bin Laden zou zich ook opgehouden hebben in het huis in Abbottabad, Pakistan, waar zijn vader en halfbroer Khalid op 2 mei 2011 door Amerikaanse elitetroepen werd en doodgeschoten. Hij overleefde de raid maar heeft altijd gezworen dat hij de dood van zijn vader op een dag zou wreken.

Zijn tijd lijkt nu aangebroken. In zijn laatste boodschap riep Hamza extremisten op vooral niet naar oorlogsgebieden af te reizen, maar om toe te slaan in eigen land. “Misschien verlangen jullie naar opoffering op het slagveld, maar het straffen van joden en kruisvaarders waar jullie vandaan komen, berokkent de vijand meer schade.”

Meer over Osama bin Laden