Neuer kent zijn tegenstander (nog) niet

Anderlecht-coach bijt van zich af voor topmatch tegen Bayern: “Nooit gezegd dat Kums er niet bij zou zijn”

Print

Bekijk meer video's van Stadion op nieuws.vtm.be

Anderlecht begint dinsdagavond zijn Champions League-campagne met een verplaatsing naar Bayern München. Anderlecht-coach René Weiler hoopt bij zijn terugkeer naar Duitsland echter voor “een verrassing” te zorgen maar beet ook van zich af op de persconferentie na de kritiek op zijn (behoudende) speelstijl en “de zaak Kums”. Carlo Ancelotti, de trainer van de Duitse kampioen, wil de Brusselaars dan weer niet onderschatten maar kapitein en doelman Manuel Neuer moest bekennen dat hij zijn tegenstanders nog niet kende...

“Het is niet aan ons om te domineren”, zei René Weiler op de persconferentie. “Het is een plezier om tegen Bayern te spelen, zij zijn natuurlijk wel favoriet. We maken niet veel kans, maar met wat geluk is er veel mogelijk. Over de favorietenrol hoeven we echter niet te praten”, vertelde de 43-jarige Zwitser, ex-coach van het Duitse Nürnberg, maandagavond tijdens de persconferentie in München.

“Ik ken Bayern zeer goed, dit wordt een serieuze test voor ons”, aldus Weiler, die de 2-0 nederlaag van Bayern afgelopen weekend op het veld van Hoffenheim uitvoerig bestudeerd heeft. “Op de eerste plaats moet je tegen Bayern goed verdedigen, enkel op die manier kan je tegen hen iets afdwingen. Met onze counters kunnen we hen vervolgens in de problemen brengen.”

Weiler kwam de voorbije weken onder vuur te liggen in de Belgische pers wegens zijn behoudend speelstijl. “Sommige journalisten in België denken dat Anderlecht altijd moet domineren. Maar het niet aan ons om te domineren. Soms moeten we ook verdedigen en counteren” zei de Zwitser.

Uiteraard kwam ook de zaak Kums ter sprake. De coach selecteerde de middenvelder niet voor de wedstrijd van vrijdag tegen Lokeren en was ook van plan hem niet mee te nemen naar Duitsland. Pas na druk van het bestuur en een pittige training van de topaankoop veranderde hij van gedacht. Maar dat wilde Weiler (uiteraard) niet bevestigen: “Dit is een nieuwe wedstrijd, waarom zou ik mijn mening hebben veranderd? Ik heb nooit gezegd dat Kums er niet bij zou zijn tegen Bayern. Als u andere informatie hebt, dan is dat voor uw rekening...”

COMMENTAAR. “Het kan niet dat Weiler de speler Kums echt kende toen hij deze zomer aandrong op zijn komst”

Aanvoerder Sofiane Hanni viert dinsdagavond zijn debuut in de groepsfase van de Champions League. “Dit is een droom die uitkomt”, vertelde de Algerijn, die beseft dat Anderlecht in een zware groep terechtgekomen is. “Om deze groep te overleven, moeten wij boven onszelf uitstijgen.”

Ancelotti: “Anderlecht heeft een mooie en duidelijke identiteit”

“Onze tegenstander kende een mindere competitiestart, maar speelde een goede laatste match”, verklaarde Ancelotti. “Het is gewoon een sterk team met een mooie en duidelijke identiteit, dat snelheid heeft en de lange bal kan gebruiken. Het is voor ons belangrijk goed voetbal te tonen na de 2-0 nederlaag van afgelopen weekend in Hoffenheim. Maar een eerste champions League-match is altijd ‘tricky’, we moeten dus opletten.”

 

 

Bayern bekomt van enkele woelige dagen. Er was het verlies in Hoffenheim, maar ook het felbesproken interview van Robert Lewandowski. De Poolse topspits had zich kritisch uitgelaten over het transferbeleid van zijn club. Ancelotti wuifde de vragen over de kwestie weg. “Ik moet het met Lewandowski niet hebben over dat interview”, aldus de Italiaan. “Belangrijker is om met hem te praten over onze strategie voor het duel tegen Anderlecht.”

Neuer kent Anderecht-spelers nog niet

“We willen die misstap tegen Hoffenheim absoluut rechtzetten tegen Anderlecht”, vertelde Bayern-doelman Manuel Neuer. “We hoeven na één verloren partij niet alles negatief te zien. Maar we mogen tegen Anderlecht niet dezelfde fouten maken als in Hoffenheim. Het komt erop aan om dominant aan de partij te beginnen en efficiënt te zijn. We moeten de Anderlechtse defensie uit verband spelen met snelle combinaties. Hopelijk komen we vlug op voorsprong.”

Gevraagd naar welke spelers Neuer het meest vreest bij paars-wit, bleef de doelman het antwoord schuldig. “Wij hebben onze tegenstander nog niet geanalyseerd”, legde de Duitse international uit. “Maar daar zal snel verandering in komen. Wanneer het duel dinsdag op gang gefloten wordt, weet ik wie ik in het oog moet houden.”

De Bayern-kapitein deelde in München meerdere seizoenen de kleedkamer met Daniel Van Buyten, die van 2006 tot 2014 bij de “Rekordmeister” actief was. “Met hem heb ik af en toe nog contact. Of ik bij Daniel info ingewonnen heb over Anderlecht? Nee, dat heb ik niet gedaan.”

Anderlecht-coach bijt van zich af voor topmatch tegen Bayern: “Nooit gezegd dat Kums er niet bij zou zijn”
Foto: Photo News

In de andere partij in groep B ontvangt de Schotse kampioen Celtic het sterrenensemble van Paris Saint-Germain.