Assers dorpsbier smaakt goed bij poëzie

Print
As - Zondag 3 september liep het geklasseerde Sint-Aldegondiskerkje vol. Meer dan 140 mensen waren present om hun oor te lenen aan dialectdichters en -muzikanten. Tegelijk werd het nieuwe dorpsbier Baekelaer aan de bezoekers voorgesteld.

Het was de eerste keer dat de dialectvereniging Veldeke As-Neel zich waagde aan een Internationaal Limburgs Poëziefestival, met dichters uit drie landen. De Duitse Selfkant werd vertegenwoordigd door Gerd Passen en Willi Küsters, uit Nederland kwamen Wim Kuipers en Colla Bemelmans (foto) afgezakt, en voorts waren er Monique Cox (Hasselt), Theo Van Dael (Kinrooi) en Stan Mardaga (As). Wim Corstjens uit Maaseik las poëzie voor van de te vroeg gestorven Wouter Wetzels, en Roger Bijnens declameerde gedichten van de Genkse Nelly Olyff. Na afloop hiervan werd Nelly feestelijk gehuldigd om haar 90ste verjaardag.

Tussendoor bracht de Breese troubadour Piet Stinckens met gitarist Carlo en achtergrondzangeres Antonella liederen uit zijn nieuwe cd. En de plaatselijke groep de Dalton Gang had enkele gedichten van Stan Mardaga op muziek gezet, waaronder een vrolijk drinklied over de Baekelaer. Na een korte toespraak door burgemeester Tom Seurs werd dit dorpsbier met volle teugen gedegusteerd. Zelfs zo intensief dat de hele voorraad er bijna aan ging. De Baekelaer is een hopbittere en kruidige tripel met jeneverbessenextract. De jeneverbesstruik (of baekelaer) is de adoptieplant van de gemeente As, die geen moeite spaart om deze zeldzame inlandse conifeer te beschermen. De jeneverbes zorgt voor een droog-fruitige smaak, waardoor de Baekelaer geëigend is om te drinken bij o.a. kaasschotels en gevogelte. Maar ook bij poëzie.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio