paepen op donderdag

COLUMN

“Het is nooit te laat om in te zien dat we verkeerd bezig waren”

Print
“Het is nooit te laat om in te zien dat we verkeerd bezig waren”

Foto: Kris Van Exel

De kogel is door de kerk. Eindelijk. Zowel meerderheid als oppositie zijn het erover eens. Onze jeugd zou best wat meer mogen afweten van financiële zaken. En de (middelbare) school is ideaal om die kennis te verwerven. Logisch dus dat financiële vorming opgenomen wordt in de zogenaamde ‘eindtermen’. Op school leren onze kinderen over dode koningen en keizers. Ze krijgen examens Latijn en wiskunde. Allemaal interessant, daar twijfel ik niet aan. Maar als ze vroeg of laat voor de aankoop van een woonst staan blijkt dat ze nog nooit van registratierechten gehoord hebben. Of ze beseffen niet dat de bank hen onmogelijk het hele bedrag voor de bouw of aankoop van een woning kan lenen.

Dan schrikken ze of worden ze kwaad op hun bankier. Niet alleen jongeren maken die fout. Ook volwassenen blijken nog te vaak financieel analfabeet. Voormalig nieuwslezer Bavo Claes riep begin deze week nog op om bankiers niet te vertrouwen. Zijn uithaal is een voorbeeld van het zwart/wit denken in onze maatschappij. Dat helpt ons niet vooruit. Het zou veel beter zijn om mensen op een objectieve manier te informeren over geld, verzekeringen, belastingen en financiële producten. Onbekend is onbemind, maar als je weet hoe een bank en de beurs werken en hoe het financiële systeem in elkaar zit, dan is dat een betere uitgangspositie om een deftig gesprek te voeren met je bankier.

Binnenkort start ik weer met lessen beleggen in het volwassenenonderwijs. Mijn jongste student is 19, de oudste is 88. Ze leren over geld en risico’s, begrijpen dat een bank liefst geld verdient en reageren daardoor veel rationeler op financiële kwesties.

Het zal helaas nog heel wat jaren vergen vooraleer we een hele generatie wegwijs maken in geldzaken. Maar het is nooit te laat om in te zien dat we verkeerd bezig waren. Nu, 10 jaar na het ontstaan van de grootste financiële crisis in 80 jaar, is dat besef eindelijk doorgedrongen in de Wetstraat. We zijn dus blij.

Vandaag kan je nog een opvallende vaststelling doen in het onderwijs. Ik hoor van een aantal hogescholen dat de belangstelling voor financiële en economische richtingen taant. De herstructureringen in de financiële sector eisen niet alleen bij werknemers hun tol, ze doen jongeren twijfelen om aan een financiële richting te beginnen. Ook al lijkt het niet evident, toch hoor ik van bankiers en verzekeringsagenten en makelaars dat ze amper werknemers vinden om vacatures te vullen. Twijfelt uw kind dus nog aan de te volgen studierichting, raad hem of haar dan een opleiding aan in handelswetenschappen of financie- en verzekeringswezen. Het potentieel is enorm.