Werkgever mag niet zomaar in uw privémails kijken

Print
Werkgever mag niet zomaar in uw privémails kijken

Foto: REUTERS

De private e-mailgesprekken die werknemers op kantoor uitvoeren, mogen niet zomaar door de werkgever worden ingekeken. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mensen (EHRM) dinsdag in Straatsburg beslist.

Het Hof nam die beslissing in de zaak van een Roemeense man, die in 2007 aan de deur werd gezet. De man werd ontslagen omdat hij via een e-mailaccount dat voor professionele doeleinden bestemd was e-mails had gestuurd naar zijn broer en zijn verloofde. Hij had het daarin onder meer over zijn gezondheid en over zijn seksleven.

Het bedrijf had die conversatie opgeslagen en was op basis daarvan ook overgegaan tot ontslag. Maar de onderneming had zijn medewerker niet op de hoogte gesteld van de mogelijkheid dat dergelijke mails gecontroleerd zouden worden.

Het EHRM oordeelde dinsdag dat het recht op een privéleven van de werknemer op die manier geschonden werd. Bedrijven mogen volgens het Hof wel degelijk de communicatie van werknemers controleren, maar pas nadat er enkele voorwaarden vervuld zijn.

Zo moet de werknemer op voorhand op de hoogte worden gesteld van die mogelijkheid. Bovendien moet er een gegronde reden zijn om tot die controle over te kunnen gaan. Het bedrijf moet ook nagaan of er minder verregaande controlemaatregelen mogelijk zijn en of er minder drastische sancties dan een ontslag genomen kunnen worden.

De beslissing van het Europees Mensenrechtenhof vormt een jurisprudentie voor de 47 lidstaten van de raad van Europa, waaronder België. Dat betekent dat ook ons land zich achter die regels moet scharen als het geen veroordeling wil riskeren.