Deze sticker kan uw huisdieren redden bij woningbrand

Print
Deze sticker kan uw huisdieren redden bij woningbrand

De herfst en de winter komen er stilletjes aan, de periode waarin de meeste woningbranden gebeuren. Brandweerzone West lanceert daarom een nieuw initiatief om huisdieren te redden. Je kleeft gewoon een sticker op je ruit zodat de brandweer bij aankomst onmiddellijk kan zien of er dieren in huis zijn en zo ja, hoeveel.

Bij een brand is het er de hulpdiensten in de eerste plaats om te doen om zo veel mogelijk mensen te redden. Daarna probeert men het gebouw te redden. Aan dieren wordt vaak minder gedacht. Gewoon omdat men meestal niet weet of er dieren in huis zijn. Het initiatief dat de brandweer nu neemt, is uniek in ons land.

“Als eerste hulpverleningszone verkopen we ‘huisdierstickers’. Eigenaars van een huisdier kunnen zo aanduiden hoeveel dieren er mogelijk aanwezig zijn in een woning. Zo kunnen de tussenkomende brandweerploegen in een oogopslag zien hoeveel dieren ze kunnen aantreffen en moeten proberen te redden”, zegt kapitein Bruno Denys, coördinator van het brandpreventieproject binnen de brandweerzone. Een sticker kost 4 euro en kan gekocht worden op de verschillende gemeentehuizen.

Om zware en dodelijke branden in de toekomst tot nul te herleiden, beslisten de 18 Westhoekgemeenten om vanaf 9 september gezamenlijk rookmelders te verkopen”, zegt Lies Laridon, burgemeester van Diksmuide en voorzitter van de hulpverleningszone.

Rookmelders

“We bieden de rookmelders ook aan tegen een voordelige prijs van 16 euro. De opbrengst gaat bovendien integraal naar de Stichting Brandwonden, waarmee de brandweerzone voor deze campagne samenwerkt. Momenteel krijgen de mensen van het gemeentepersoneel van de 18 gemeenten een speciale opleiding rond rookmelders van de brandweer. Zo kunnen ze iedere inwoner het juiste advies verstrekken.”

De voorzitter van de hulpverleningszone zegt er nog bij dat rookmelders van 2020 ook verplicht zullen zijn in privéwoningen.