Vanmarcke ontgoocheld over niet-selectie: “Vreemd, want ik heb nooit eisen gesteld”

Print
Vanmarcke ontgoocheld over niet-selectie: “Vreemd, want ik heb nooit eisen gesteld”

Foto: TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

Sep Vanmarcke is ontgoocheld nadat maandag bleek dat hij geen deel uitmaakt van de negenkoppige Belgische selectie voor het WK wielrennen in Bergen. “Ik begrijp dat de bondscoach keuzes moest maken, maar ik heb nooit eisen gesteld over een vrije rol”, vertelde Vanmarcke aan Sporza.

iesj Benoot, Philippe Gilbert, Jens Keukeleire, Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Dylan Teuns, Greg Van Avermaet, Julien Vermote en Tim Wellens. Dat is de selectie van negen renners waarmee België over twee weken naar het WK wielrennen in het Noorse Bergen trekt (lees meer). De meest opvallende afwezige: Sep Vanmarcke.

“Dat was een heel moeilijke keuze”, gaf De Weert achteraf toe. “Met Van Avermaet en Gilbert tellen we al twee speerpunten en het is aan mij als bondscoach om knopen door te hakken. Samen met de technische staf ben ik in Noorwegen het parcours gaan verkennen en vervolgens hebben we de renners geselecteerd die daar volgens ons onze beide kopmannen het best kunnen bijstaan. Ik heb hierbij steeds open gecommuniceerd met mijn coureurs, dat vind ik erg belangrijk.”

“Hij moest keuzes maken en dat begrijp ik”, repliceert Vanmarcke aan Sporza. “De Weert vertelde me dat ik de vrije rol te veel zou geweest zijn. Vreemd, want ik heb nooit echt eisen gesteld over die vrije rol. Ik had hem al verteld dat ik me in elke rol kan schikken. Toen ik bij de voorselectie was, begon ik me meer te focussen op het WK. Door goede prestaties in de zomer wilde ik me in de gratie van de bondscoach fietsen maar spijtig genoeg is dat niet gelukt. Er zijn veel goede Belgische wielrenners natuurlijk. Maar bij Cannondale ben ik ook niet altijd kopman en daar vervul ik mijn taak toch ook altijd.”

Nadat zijn voorjaar door maagproblemen en een zware val in de Ronde van Vlaanderen helemaal de mist in ging, focuste Sep Vanmarcke na zijn tweede plaats op het BK op het ­najaar. Hij begon met vijf topvijfnoteringen in de Ronde van Oostenrijk, werd twaalfde in de Binck Bank Tour en sprintte naar de vierde plaats in Londen en vorige week in Plouay. “Ik had een goede zomer en zeker de laatste weken liep het vlotjes. Daarom ben ik toch een beetje verrast over mijn niet-selectie. Na een slecht voorjaar wilde ik pieken in de zomer en het najaar, maar dit is toch wel een domper. Het WK speelde zeker mee in mijn hoofd en dat ik er niet bij ben, zorgt voor ontgoocheling. Zo verdwijnt het laatste hoofddoel van mijn seizoen.”

“Hoop dat de ploeg gewoon kan blijven bestaan”

Vanmarcke heeft bovendien nog andere zorgen aan zijn hoofd. Cannondale-Drapac liet zijn renners vrij om naar een ander team uit te wijken. De nieuwe hoofdsponsor van het team van Jonathan Vaughters trok zich terug, waardoor er te weinig geld is om verder te doen. “Ik vang intussen goede signalen op, maar die moeten nog bevestigd worden uiteraard. De crowdfunding-actie zal niet alles kunnen dekken. Er zal ook een externe sponsor op de voorgrond moeten treden. Hoe dan ook zullen we het wel horen wanneer er een oplossing in de maak is. Ik luister wel wat de mogelijkheden zijn op de wielermarkt, maar het liefst van al zou ik willen dat de ploeg gewoon kan blijven bestaan.”