VS: “Noord-Korea smeekt om oorlog”

Print
VS: “Noord-Korea smeekt om oorlog”

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley. Foto: AFP

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, vindt dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un “smeekt om oorlog”. De Verenigde Staten zijn daar niet op uit, zei ze, “maar ons geduld is niet oneindig”.

Haley nam maandagmiddag het woord tijdens een speciale vergadering van de VN-Veiligheidsraad. Volgens Haley hebben de sancties tegen Noord-Korea die sinds 2006 van kracht zijn niet gewerkt. “24 jaar van halve maatregelen en gefaalde gesprekken zijn genoeg”, zei Haley.

“Ondanks onze inspanningen is het nucleaire programma van Noord-Korea geavanceerder en gevaarlijker dan ooit. Oorlog is nooit iets wat de Verenigde Staten willen. We willen het niet nu. Maar het geduld van ons land is niet onbeperkt”, aldus Haley, die de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un omschreef als iemand die “smeekt om oorlog”.

Antonio Guterres, de hoogste baas van de Verenigde Naties, riep via zijn woordvoerder Jeffrey Feltman op tot “passende maatregelen” tegen Noord-Korea vanwege de proef. Guterres roept andere landen op hun eenheid te bewaren, maar hij waarschuwde de uit vijftien landen bestaande Veiligheidsraad wel dat oplopende spanning ook “misverstanden, misrekening en escalatie” met zich kan meebrengen.

De Noord-Koreaanse staatstelevisie maakte zondag bekend dat Pyong­yang een succesvolle test had uitgevoerd met een waterstofbom. Die zou bovendien zo compact zijn gemaakt dat ze op een intercontinentale raket kan worden gemonteerd. Het was de zesde Noord-Koreaanse kernproef sinds 2006 en de krachtigste ooit.