Belgian Lions verliezen opnieuw op EK Basket: "Maar buikvirus is geen excuus"

Print
Belgian Lions verliezen opnieuw op EK Basket: "Maar buikvirus is geen excuus"

Foto: BELGA

De Belgian Lions hebben in hun derde groepsmatch op het EK basketbal hun tweede nederlaag geleden. Tegen Rusland werd het 67-76. De Lions worden al een heel EK geplaagd door een buikvirus, maar willen dat niet inroepen als excuus.

België, op zoek naar een tweede overwinning op het EK, startte tegen Rusland met hetzelfde vijftal als in de vorige match: Axel Hervelle, Jean-Marc Mwema, Jonathan Tabu, Quentin Serron, Kevin Tumba. Na vijf minuten stond het 13-6 onder impuls van een raak schietende Tabu en een hard verdedigende en in aanval snelle Serron. Maar tegen het einde van het kwart was die voorsprong weg na drie op drie driepunters van de topscorer van Rusland op het EK, Aleksei Shved, 18-19. De Russen dwongen een pak meer vrijworpen af dan de Lions, 13 op 14 tegenover 4 op 6. Toch bleef aan de rust de voorsprong van Rusland miniem, dankzij een goede verdediging van de Belgen die strakker was dan in de vorige twee wedstrijden: 33-35.

De 2m16 grote gewezen NBA-kampioen met de Cleveland Cavaliers, Timofey Mozgov, dunkte snel in de tweede helft spectaculair over De Zeeuw, en Andrey Vorontsevich gooide een driepunter binnen: 37-43. Shved, die niet meer gescoord had sinds het eerste kwart, zat volledig in de tang van Quentin Serron, maar Dmitry Khvostov nam zijn rol over. Had het te maken met de virale infectie die de ploeg nog steeds tergt - Manu Lecomte was nu het ergste slachtoffer, hij kwam niet tot spelen - of met het lengteoverwicht van de Russen, maar rebounds nemen lukte niet meer bij de Belgen. 47-53 was de stand bij het ingaan van het laatste kwart. Net als in de vorige partijen had Maxime De Zeeuw het beste opgespaard voor het einde. Met dertien punten in kwart vier hield hij de hoop op een stuntzege levendig. Maar in de slotminuten scoorde Rusland bij elke fase vrijworpen.

Met deze 67-76-winst kwalificeert Rusland zich voor de achtste finale. België kan ook nog doorstoten, maar winnen tegen Turkije dinsdagavond, lijkt hiervoor een must te zijn.

Buikvirus geen excuus

De Belgian Lions zijn er nog niet vanaf, van het buikvirus waar ze al heel het tornooi door geplaagd worden. Toch wil bondscoach Eddy Casteels niet gezegd hebben dat het een factor van belang is in de twee nederlagen van zijn ploeg.
Op een vraag of de Lions zonder die virale infectie wel al een tweede overwinning beet zouden hebben, antwoordt bondscoach Casteels: "Sommige jongens hebben een beetje last in de buik, een beetje meer zelfs dan dat, maar ik ga daar geen hoofditem van maken. Ik wil hier met jullie praten over Rusland, Turkije, maar niet over ... Ik zou een woord willen gebruiken, maar ik ga het niet doen."

Dan maar bij de kapitein van de ploeg, Jonathan Tabu, proberen. Hij is momenteel samen met Axel Hervelle, Manu Lecomte en Jean-Marc Mwema het hardst getroffen door het virus: "Ik wil echt geen excuses inroepen, maar als er twee à drie jongens zijn die zich heel de nacht slecht voelen, dan heeft dat toch een invloed op onze frisheid. We hebben schrik om te eten omdat we schrik hebben dat het er na een half uur weer uitkomt. Het speelt duidelijk een rol hier op het EK, maar we moeten ermee leven. We kunnen er niks aan doen. Het maakt deel uit van de sport. Op sommige dagen voel je je beter dan op andere dagen. We proberen zo snel mogelijk te genezen, want het is duidelijk moeilijk om in die omstandigheden te spelen."

Casteels: "Echt trots op mijn ploeg"

Ondanks de nederlaag was bondscoach Casteels "echt trots op mijn ploeg. We speelden tegen een geweldige Russische ploeg en we konden tot het einde aanklampen. Een paar fases hebben de wedstrijd uiteindelijk beslist." Enkele van die fases waren de balverliezen. "Sommige balverliezen werden veroorzaakt door de fantastische Russische verdediging en dat moet je respecteren. Andere balverliezen kwamen er door een misverstand bij ons of door een nonchalante pass. Dat mag niet gebeuren."

Maar trots overheerste absoluut bij Casteels. NBA-reus Timofey Mozgov, volgend seizoen bij de Brooklyn Nets, was tegen de Turken nog goed voor 20 punten en 9 rebounds. Tegen de kleinere Belgen geraakte Mozgov niet verder dan 10 punten en 3 rebounds. "Je zag zelfs dat Rusland het moeilijk had tegen ons met Mozgov op het terrein. We hebben gevochten als leeuwen. Een echte superjob hebben we gedaan op hem."

Uitblinker Serron

Beste Belg was Quentin Serron. Niemand draaide meer minuten dan hem (33) en hij verdedigde heel de tijd op de Russische topscorer op dit tornooi, Aleksei Shved. Casteels sprak vol bewondering over de 27-jarige speler van het Franse Gravelines. "Niet alleen Serrons verdediging, ook wat hij in aanval deed, zijn passing: wauw. Hij is zeer onzelfzuchtig. Hij doet een hoop dingen die je nooit in de statistieken gaat terugvinden. Wat hij voor elkaar krijgt voor ons land op dit niveau is verbazingwekkend."

Serron meent zelf dat hij zijn goede wedstrijd aan de ploeg te danken heeft. "Er was meer intensiteit en energie dan in de vorige wedstrijden. Iedereen die het terrein op kwam, gaf zich 100 procent. Dat iedereen zoveel energie geeft, heeft mij geholpen om een goede match te spelen en mijn shots vielen goed binnen."

Tabu: "Tegen Turkije wordt het oorlog"

Als Turkije verliest van Servië, dan heeft het net zoals België nog maar één match gewonnen op dit EK. Veel kans dus dat de verliezer van het onderlinge duel met de Lions, samen met Groot-Brittannië zal achterblijven in de zogenoemde "Groep Des Doods". De confrontatie dinsdagavond om 20u Belgische tijd in een tot de nok gevulde Fenerbahçe Arena is de sleutelmatch van de groepsfase op het EK.

Kapitein Jonathan Tabu zei na de wedstrijd tegen Rusland: "Als we ons nog willen plaatsen voor de tweede ronde, dan is de match tegen Turkije echt een heel belangrijke match, maar voor hen ook. Het wordt dus oorlog." Oorlog in een uitverkochte arena met 11.000 uitzinnige Turkse fans. Quentin Serron over die omstandigheden: "Het wordt een zeer moeilijke wedstrijd die we absoluut moeten winnen. We moeten met de juiste teamspirit voor de dag komen en mentaal klaar zijn."

Maar bondscoach Casteels twijfelt niet aan die mentale paraatheid. "Als er nog één iemand hieraan twijfelt, stop er dan maar mee. Mijn spelers zullen klaar zijn. Ik ga nooit doen wat jullie durven te doen: eraan twijfelen of ze klaar zullen zijn. Dat verdienen ze niet." Casteels erkent wel de kwaliteiten van de thuisspelers: "Turkije is een topploeg in Europa, maar daar zitten we niks mee in. We gaan ervoor gaan, als ploeg. En waarschijnlijk komt het net als tegen Rusland weer neer op een paar fases."

Opnieuw heeft de tegenstander van België een aanzienlijk lengtevoordeel. "Bij Turkije zie je dat alles via de 2m15-lange Euroleaguespeler Semih Erden van Darussafaka Istanboel passeert. Maar we hebben vandaag laten zien tegen Timofey Mozgov dat we dat aankunnen", aldus nog de Belgische bondscoach.