Man uit uitzending Luk Alloo hangt vijf jaar cel boven het hoofd

Print
Man uit uitzending Luk Alloo hangt vijf jaar cel boven het hoofd

Foto: Luk Alloo

Franky D.B., een man die opdook in een uitzending van Luk Alloo over Belgen in buitenlandse gevangenissen, hangt een celstraf van vijf jaar boven het hoofd. De man, die tijdens de bewuste reportage opschepte over de verschillende drugsreizen die hij had uitgevoerd, staat nu terecht in Brussel voor zijn rol in een internationale organisatie van drugssmokkelaars. Zijn advocaat vroeg maandag een mildere straf, waarvan liefst een gedeelte met uitstel.

De Brusselse correctionele rechtbank veroordeelde eind november 2016 25 leden van de bewuste organisatie tot celstraffen tussen 12 maanden tot 10 jaar, terwijl drie andere verdachten een werkstraf kregen. De bende had jarenlang cocaïne gesmokkeld vanuit de Dominicaanse Republiek naar Rotterdam, via de luchthavens Brussels Airport, Roissy en Nantes en deed daarvoor een beroep op voornamelijk Belgische drugskoeriers.

Jonge vrouwen en cocaïne

Die drugkoeriers waren voornamelijk, maar niet alleen, jonge vrouwen die in discotheken gerekruteerd werden om cocaïne te smokkelen van de Dominicaanse Republiek naar Rotterdam via de luchthaven van Zaventem. Op kosten van de bende mochten ze op de Caraïben gaan feestvieren, maar in ruil moesten ze wel cocaïne mee terug smokkelen.

Dominicaanse Republiek

Tijdens dat proces werd Franky D.B., die ook tot de bende zou behoord hebben, tot 5 jaar cel veroordeeld. Dat gebeurde bij verstek omdat de man op dat moment in de Dominicaanse Republiek in de cel zat. Maandag vroeg zijn advocaat, op verzet, een mildere straf. Het parket stelde dat D.B. minstens vijf drugtransporten had uitgevoerd en in de Dominicaanse Republiek andere drugkoeriers geholpen had maar volgens de verdediging zijn daar geen harde bewijzen van.

“Ik heb maar één transport gedaan en ben meteen opgepakt”, zei D.B. maandag zelf. “Die uitspraken bij Luk Alloo waren alleen opschepperij.”