Van der Poel kijkt uit naar drukste veldritwinter ooit en verkiest mountainbike boven wegfiets

Print
Van der Poel kijkt uit naar drukste veldritwinter ooit en verkiest mountainbike boven wegfiets

Foto: BELGA

Mathieu van der Poel kan na twee moeilijke jaren zorgeloos aan het nieuwe seizoen starten in het veld. De knieproblemen zijn van de baan, de Nederlander had de perfecte voorbereiding. “Ik kijk echt uit naar de start van het seizoen”, zei hij op de persvoorstelling van zijn team. Daarin maakte hij ook duidelijk dat hij voorlopig het mountainbiken boven het wegwielrennen verkiest.

De voorbije zomer nam Van der Poel deel aan enkele Wereldbekers in het mountainbiken en eindigde hij zelfs één keer als tweede, na de ongenaakbare Nino Schürter. Voorts werd hij vierde op het WK marathon. “De voorbije maanden verliep niet alles helemaal gepland”, legde hij uit, “ik werd opeens achtste in de Wereldbeker in Nove Mesto en wilde daarna nog enkele andere wedstrijden rijden om te zien wat ik waard was. Dat ging allemaal beter dan gepland en ik heb echt een heel hoog niveau gehaald. Volgend jaar zal er meer een uitgekiende planning achter dat mountainbiken zitten. Wellicht rijd ik alle Wereldbekers, althans toch die in Europa. Ik zou echt heel graag eens een Wereldbeker willen winnen. Nu goed, Tokio 2020 spookt echt wel door mijn hoofd. Ik wil graag naar die Olympische Spelen en dat zal eenvoudiger zijn in het mountainbike dan op de weg. Ik geloof er ook in dat ik er een mooi resultaat kan neerzetten. Dus dat gaat door mijn hoofd, maar eerst nog het veldrijden.”

“De weg is wel leuk, maar ik vind dat ik nog tijd genoeg heb om die stap te maken. In 2020 ben ik pas 25 jaar en dat vind ik nog steeds jong genoeg. Met een normale carrière kan ik dan nog altijd tien jaar op de weg rijden”, vertelde Van der Poel aan het AD.

“WK is even blijven hangen, maar dat ligt nu achter ons”

De voorbije twee zomers sukkelde Van der Poel met de knie en ging hij later van start in het seizoen. Nu beleefde hij een perfecte zomer. “Ik heb een perfecte basis en denk dat ik wel weer een tikkeltje sterker ben geworden”, zei hij. “Ik kijk echt uit naar de start en wil gewoon zo veel mogelijk winnen. Vorig jaar had ik ook het meeste crossen op mijn palmares, alleen ontbrak de kers op de taart en greep ik naast de regenboogtrui. Dat is wel even blijven hangen, maar dat ligt nu achter ons. Ik denk dat het opnieuw tussen Wout en mij zal gaan in de cross, met af en toe enkele uitschieters van anderen. Wout zal misschien wat minder crossen met het oog op zijn voorjaar, maar in de klassementscrossen zal hij er wel staan. Dus ik verwacht me aan mooie wedstrijden. Zelf rijd ik enorm veel crossen, dit wordt mijn druktste veldritwinter ooit. Maar dat mag, ik cross graag.”

Van der Poel was vorig jaar goed voor 22 zeges en hij hoopt net als de voorbije jaren wekelijks mee te doen voor winst. “Ik wil een heel seizoen op een hoog niveau rijden en zo veel mogelijk wedstrijden winnen. En het is nog ver weg, maar uiteraard is het wereldkampioenschap in eigen land (Valkenburg, red.) iets waar ik hard naar uitkijk”, aldus Van der Poel, die ook blij is met de komst van Tom Meeusen in het team. “Tom is zowel op als naast de fiets een aanwinst. Het was een plezante zomer met hem erbij. In de snelle, tactische crossen is het voor mij heel leuk om iemand als Tom erbij te hebben.”

Van der Poel kijkt uit naar drukste veldritwinter ooit en verkiest mountainbike boven wegfiets
Foto: BELGA