Belgen wekken interesse uit hele wereld met oplossing voor aanslag met truck

Print
Belgen wekken interesse uit hele wereld met oplossing voor aanslag met truck

Van Disneyland Parijs over Münster tot Malmö: in heel Europa tonen overheden interesse in de mobiele barrières van het Belgische bedrijf Pitagone. De makkelijk op te bouwen poortjes moeten vermijden dat terroristen met vrachtwagens inrijden op plaatsen waar veel mensen samen zijn.

LEES OOK: “Meeste betonblokken helpen niet bij terreurdreiging”

Na de aanslagen met explosieven kwamen die met vrachtwagens. Terroristen hebben de voorbije jaren onder meer in Berlijn, Londen, Nice en onlangs nog Barcelona trucks gebruikt om onschuldige mensen te doden. Ze rijden dan gewoon op druk bevolkte plaatsen in met het voertuig.

Dat merkte ook Marc Weissberg. De baas van het Brusselse bedrijf Pitagone is al vele tientallen jaren gespecialiseerd in de ontwikkeling van antiterreurmaatregelen allerhande en besloot ook iets te zoeken om aanslagen met vrachtwagens te verhinderen.

Mobiel

Het resultaat is een mobiel systeem, dat het bedrijf vandaag in gebruik neemt. “Het moest een flexibel systeem zijn”, aldus Weissberg in Het Laatste Nieuws. “Je weet immers nooit van tevoren van waar het gevaar zal komen. Zware en dure veranderingen aan de infrastructuur van een plein wilden we niet, net als betonblokken waar je kranen en veel mankracht voor nodig hebt. Onze mobiele barrière kan één persoon in een paar minuten opbouwen.”

Het resultaat van Pitagone zijn hekken die stevig vastgemaakt zijn en - zo blijkt uit filmpjes van het bedrijf waarin de barrières getest worden - slagen erin om een vrachtwagen enorm toe te takelen als die erop inrijdt. Ze zijn al te bekijken in onder meer Roland Garros, Disneyland Parijs en Malmö. Ook Belgische gemeenten tonen al interesse.

“Een aanval als die in Nice zou onmogelijk geweest zijn met onze barrières”, zegt Weissberg. “De vrachtwagen zou tot stilstand gebracht zijn. Onze hekken zijn verankerd en kunnen dus niet naar achter geduwd worden.