Lotto Soudal toont begrip voor situatie van Duitse sprinter die al vier maanden niet wint

“Spierziekte moeder weegt op Greipel”

Print

Wéér geen sprintzege voor André Greipel, zaterdag in de Brussels Cycling Classic. De Duitser van Lotto-Soudal staat al droog sinds 6 mei, toen hij een rit won in de Ronde van Italië. “Hij heeft het emotioneel moeilijk met de ziekte van zijn mama”, verklaart ploegmanager Marc Sergeant. Greipels moeder Gudrun lijdt immers aan de spierziekte ALS.

Ondanks veel gebikkel in de heuvelzone, waardoor onder anderen Nacer Bouhanni en Marcel Kittel moesten lossen en later ook opgaven, was een massasprint op de Houba de Strooperlaan opnieuw niet te vermijden. Een gouden kans voor André Greipel om eindelijk nog eens te winnen. Maar de Duitser moest tevreden zijn met de derde plaats.

“Door een rotonde op twee kilometer van de aankomst verloor ik wat plaatsen”, zegt de Duitser. “Ik kwam met Jasper De Buyst nog terug naar voor, maar dat kostte veel energie, waardoor er niet meer in zat. Maar kom, een podiumplaats is niet slecht.”

Greipel zit dus nog steeds in een negatieve spiraal. In de Tour wou het maar niet lukken en toen hij ook slecht presteerde in de BinckBank Tour, brak hij: “Ik kan het niet meer, ik ben mijn instinct kwijt.”

Maar er zit véél meer achter de mindere prestaties van de Duitser. Het gaat heel slecht met zijn moeder Gudrun. Ze lijdt aan de spierziekte ALS en haar toestand gaat zienderogen achteruit. “Hij draagt een zware rugzak met zich mee”, zegt ploegmanager Marc Sergeant. “Zijn mama was een struise Oost-Duitse vrouw, nu weegt ze amper nog 50 kilo en zit ze in een rolstoel. Haar spieren takelen steeds verder af. Hij probeert veel bij haar te zijn, maar hij woont in Keulen en zijn ouders in Rostock, 600 kilometer verder. Die autoritten kruipen ook in de benen.”

Toen Greipel vier maanden geleden won in de Giro, droeg hij zijn zege al op aan zijn mama. “Ik koers voor haar. Als ze mij ziet winnen, vergeet ze haar miserie een beetje”, luidde het toen.

Het maakt dat Greipel een beetje de focus op de koers kwijt is, hoe erg hij ook zijn best doet. “Het moet ook een beetje meezitten”, zegt Sergeant. “Als ze rechts aangaan, zit hij links, of omgekeerd. En onbewust heeft hij schrik. Als ik val, wie gaat dan voor mijn moeder zorgen?, vraagt hij zich af. Zaterdag zat hij ideaal in de finale, maar plots verloor hij een pak plaatsen en liet hij zich wegdrummen. Een spurter moet in de sprint zijn verstand op nul kunnen zetten en dat lukt nu niet. Een zege zou hem kunnen bevrijden. Hij jaagt die echt na, voor zijn mama, maar ook voor het team. Hij zit er echt mee. Met zijn conditie is niks mis, dat bewijzen zijn waarden en wattages. In de BinckBank Tour zat hij ook mee vooraan in die lastige etappe die Lars Boom won. Hij kan het heus nog, hoor.”

Ook volgend jaar nummer één

Vandaar dat Lotto-Soudal het vertrouwen in zijn Duitse spurtbom behoudt. “We hebben zo veel aan André te danken. Hij is jaren onze garantie op succes geweest. Het zou niet fair zijn om hem na een moeilijk seizoen te laten vallen, zeker niet als je de achterliggende redenen weet.”

Greipel is 35 en volgend jaar einde contract. “Wij geloven nog in hem, ook volgend jaar”, is Sergeant duidelijk. “Neen, wij trekken nog geen opvolger van Greipel aan. We hebben daar trouwens ook het geld niet voor. Volgend jaar blijft hij onze spurter nummer één.”