Zuid-Korea: “Indicaties dat Noord-Korea zich opmaakt voor lancering ballistische raket”

Print
Zuid-Korea: “Indicaties dat Noord-Korea zich opmaakt voor lancering ballistische raket”

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (links) Foto: AFP

Seoel zegt aanwijzingen te hebben gevonden dat Noord-Korea voorbereidingen treft voor het lanceren van een ballistische raket, zo meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De waterstofbom die zondag getest werd, was drie keer krachtiger dan de Amerikaanse atoombom die in 1945 Hiroshima verwoestte.

In het Zuid-Koreaanse parlement zei een hoge ambtenaar van het ministerie van Defensie dat de noorderbuur voorbereidingen blijft treffen voor het afvuren van mogelijk een intercontinentale ballistische raket. Wanneer de lancering zou plaatsvinden, voegde Chang Kyung-soo er niet aan toe.

Ook luidde het maandag in Seoel dat er in Zuid-Korea “binnenkort” vier nieuwe raketafweersystemen van het type THAAD worden geïnstalleerd.

Krachter dan Hiroshima

De zesde kernproef die Noord-Korea zondag heeft uitgevoerd, had een kracht van 50 kiloton, zo hebben ambtenaren van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie maandag in het parlement gezegd.

Die hoeveelheid energie houdt in dat de test vijf keer krachtiger was dan de vijfde atoomproef, die dateert van september 2016. Of drie keer zo krachtig als de Amerikaanse A-bom die in 1945 de Japanse stad Hiroshima heeft verwoest.

Zuid-Korea: “Indicaties dat Noord-Korea zich opmaakt voor lancering ballistische raket”
(archiefbeeld) Foto: EPA-EFE

Geen radioactieve straling

De waterstofbom leidde zondag tot een veel zwaardere ontploffing dan bij de vorige tests. Na een tweede beving werd ervoor gevreesd dat radioactieve substanties vrijgekomen waren.

Japan en China hebben er echter geen waargenomen, dat hebben zowel de Japanse als Chinese regering maandag laten weten. “Niets opmerkelijks is vastgesteld tijdens de controles in het hele land”, aldus de Japanse regeringswoordvoerder Yoshihide Suga. China is tot dezelfde conclusie gekomen: “De resultaten van onze waarnemingen hebben aangetoond dat de kernproef van Noord-Korea geen effect heeft gehad op het milieu van onze natie of op onze bevolking”, klonk het dan weer bij het Chinese ministerie van Milieu.

Aziatische beurzen verliezen licht terrein

De nieuwe nucleaire test van afgelopen weekend doet beleggers opnieuw richting veilige havens koers zetten, weg van aandelen. De beurzen in Azië gingen maandag dan ook lager, terwijl de Zwitserse frank, de Japanse yen en de goudprijs in waarde wonnen. De verliezen bleven al bij al beperkt.

De grootste verliezen werden opgetekend in Tokio en Seoel, elders in Azië waren de verliezen minder uitgesproken. De Nikkei verloor uiteindelijk 0,93 procent. In Seoel bedroeg het verlies 0,8 procent.

Veilige beleggershavens de yen (+0,4 procent) en de Zwitserse frank (+0,4 procent) wonnen in waarde tegenover de dollar, terwijl de Koreaanse munt won 0,8 procent verloor tegenover de dollar.