Extra controles op luchthavens lonen: 185 passagiers per dag onderschept

Print
Extra controles op luchthavens lonen: 185 passagiers per dag onderschept

De extra paspoortcontroles op de luchthaven leveren dubbel zoveel ‘hits’ op, maar zorgen ook voor langere wachtrijen. Foto: BELGA

De verscherpte controles op de luchthavens werpen hun vruchten af. Sinds de start van de screenings in april, werden al meer dan 16.000 mensen onderschept. Dat zijn er dubbel zoveel als het jaar ervoor, zo blijkt uit cijfers die deze krant kon inkijken. “De agenten leveren een titanenwerk”, luidt het op het kabinet van minister Jan Jambon (N-VA). Vliegmaatschappijen zijn wel minder opgezet met de langere wachttijden.

De verscherpte paspoortcontroles op de Belgische luchthavens zijn een gevolg van de terreurdreiging in Europa. “Daarvoor werden vooral passagiers met een niet-Europees paspoort extra gecontroleerd. Sinds april zijn álle passagiers die van en naar landen buiten de EU vliegen, onderworpen aan een stevigere controle. Dat is nodig om te vermijden dat bijvoorbeeld ­Syriëstrijders met pakweg de Franse nationaliteit toch Europa binnenraken”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jambon. “Concreet kijken agenten niet alleen na of de foto op een paspoort overeenkomt met de persoon die voor hun neus staat, maar worden allerhande databanken geconsulteerd om te zien of er een ‘hit’ is.” Zo screenen de agenten nu gemiddeld 25.000 passagiers per dag. Gemiddeld gaan dagelijks 185 keer alarmbellen af, dubbel zoveel als het jaar ervoor.

Langere wachtrijen

De feiten waarvoor de ruim 16.000 passagiers die tussen april en juli werden onderschept uitleg moesten verschaffen, zijn divers. “Het gaat van personen die na waarschuwingen hun adreswijziging niet doorgegeven hebben aan de gemeente, tot criminelen en personen gelinkt aan terrorisme.”

Dat nu 2,5 keer meer passagiers strenger gecontroleerd en ook onderschept worden, vraagt grote inspanningen van de politie. Met langere wachtrijen als gevolg, zeggen de luchtvaartmaatschappijen. “Tijdens de zomer hebben duizenden vluchten vertraging opgelopen door de verstrengde controles in de Europese luchthavens”, zo klaagde onder meer belangenvereniging Airlines for Europe (A4E) onlangs nog aan. “Sommige passagiers misten zelfs hun vlucht.” Volgens bronnen binnen de sector vergen de extra checks ongeveer twintig seconden extra tijd per passagier. “Dat betekent grosso modo een uur extra controletijd per vlucht”, klinkt het. A4E benadrukt dat het achter strenge controles staat, maar dat de overheden meer manschappen en middelen moeten voorzien. Volgens het kabinet-Jambon wordt werk gemaakt van extra mankracht op piekmomenten op de Belgische luchthavens.