Seks & Relaties

Waarom koppels hun relatie beëindigen

Print
Waarom koppels hun relatie beëindigen

(genrebeeld) Foto: Shutterstock

Waarom beëindigt iemand zijn of haar relatie? Het is een vraag die elke generatie wel eens een nachtje heeft wakker gehouden. Onderzoekers van verschillende universiteiten gingen op zoek naar een verklaring en dat leverde enkele interessante inzichten op.

Een studie van de universiteiten van Utah en de Canadese universiteit van Toronto onderzocht het beslissingsproces dat schuilgaat achter het stopzetten van een liefdesrelatie. Het onderzoek, geleid door professor Samantha Joel en gepubliceerd in ‘the journal Social Psychological and Personality Science’, werd opgedeeld in twee fasen.

In de eerste fase van het onderzoek kregen honderden studenten een open vragenlijst voorgeschoteld. De vragen spitsten zich voornamelijk toe op de redenen waarom ze hun relatie in standhielden of net beëindigden. Uit de resultaten bleek dat de deelnemers 27 verschillende redenen aangaven om de relatie voort te zetten en 23 om ze te beëindigen.

Tijdens de tweede fase werden de aangehaalde redenen gebruikt om een nieuwe vragenlijst op te stellen voor een nieuw deelnemersveld, dat voornamelijk bestaat uit personen met een relatie, al dan niet getrouwd. Opvallend: Uit beide studies kwamen dezelfde redenen naar voor als het gaat om het beëindigen van een relatie. Op één staat de persoonlijkheid van de partner, op de voet gevolgd door (het gebrek aan) vertrouwen en desinteresse van de andere partner.

Als het gaat om het voorzetten van een relatie duiken enkele verschillen op. Personen die aan het daten zijn of een prille relatie hebben, houden voornamelijk rekening met de karaktereigenschappen van hun partner. Op één staan dan ook de persoonlijkheid van hun partner, gevolgd door de emotionele betrokkenheid en het plezier dat ze in de relatie ervaren.

Personen met een langdurige relatie of getrouwde partners zetten hun relatie voornamelijk voort omwille van familiale banden en plichten, uit onzekerheid voor wat komt en omdat ze de tijd die ze in de relatie investeerden niet als nutteloos willen beschouwen.

Niet te missen