Trump steekt slachtoffers Harvey hart onder de riem

Print

Terwijl het waterpeil langzaam daalt wordt de omvang van van de schade die de storm Harvey in de Amerikaanse staat Texas aanrichtte, steeds duidelijker. Veel getroffen inwoners van Houston hebben voor het eerst de gelegenheid gekregen de schade aan hun woning met eigen ogen te aanschouwen. President Donald Trump vloog zaterdag voor de tweede keer naar het rampgebied. Hij praatte in Houston met slachtoffers van de overstromingen.

De Amerikaanse president Trump bezocht Texas dinsdag al, maar ontmoette toen geen slachtoffers. Deze keer bezocht hij wel een opvangcentrum. In de noodopvang knuffelde hij kinderen, voordat hij eten uitdeelde.

Trump was vergezeld van first lady Melania en het hoofd van de federale rampendienst FEMA (Federal Emergency Management Agency). De president zei aan verslaggevers dat de regeringsinspanningen om de slachtoffers van de storm te helpen, “goed onthaald” werden. “Ze zijn echt blij met wat er aan de gang is”, zei Trump over zijn gesprekken met slachtoffers over de reactie van de regering.

Vrijdag heeft de regering aan het Congres in Washington 7,85 miljard dollar (6,6 miljard euro) hulp gevraagd, bijna 2 miljard meer dan het bedrag waarvan oorspronkelijk sprake was. Een groot deel van het geld zou naar het overheidsagentschap FEMA. Trump hoopt dat het verzoek snel goedgekeurd wordt.

Al 440.000 mensen hebben een aanvraag voor federale hulp gedaan. Slechts een klein deel van de slachtoffers van de watersnood in Texas is verzekerd tegen overstroming.

Harvey kan volgens de eerste schattingen de duurste natuurramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten worden. Het aantal doden door de storm overschreed de 50 en zal wellicht nog stijgen naarmate de autoriteiten de overstroomde huizen inspecteren, vernam de krant Houston Chronicle van plaatselijke functionarissen.

Daar is Irma al

Ondertussen bouwt zich boven de Atlantische Oceaan de volgende potentieel gevaarlijke storm op. Irma is volgens het Hurricane Center zaterdag verder op weg richting de Kleine Antillen en trekt mogelijk begin volgende week als orkaan over de eilandengroep.