Trump vliegt naar overstromingsgebied in Texas

Print

Terwijl het waterpeil langzaam daalt wordt de omvang van van de schade die de storm Harvey in de Amerikaanse staat Texas aanrichtte, steeds duidelijker. Veel getroffen inwoners van Houston hebben voor het eerst de gelegenheid gekregen de schade aan hun woning met eigen ogen te aanschouwen. President Donald Trump vloog zaterdag voor de tweede keer naar het rampgebied. Hij wil in Houston ook met slachtoffers van de overstromingen praten.

Trump bezocht Texas dinsdag al, maar ontmoette toen geen slachtoffers. Hij zou nu ook een opvangcentrum bezoeken en plaatselijke parlementsleden en leden van de Nationale Garde ontmoeten, alsook burgers die hielpen bij de evacuatie van slachtoffers. Ook zal hij naar de naburige staat Louisiana reizen.

Vrijdag had de regering aan het Congres in Washington 7,85 miljard dollar (6,6 miljard euro) hulp gevraagd, bijna 2 miljard meer dan het bedrag waarvan oorspronkelijk sprake was. Een groot deel van het geld zou naar het overheidsagentschap FEMA (Federal Emergency Management Agency) gaan.

Al 440.000 mensen hebben een aanvraag voor federale hulp gedaan. Slechts een klein deel van de slachtoffers van de watersnood in Texas is verzekerd tegen overstroming.

Harvey kan volgens de eerste schattingen de duurste natuurramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten worden.

Daar is Irma al

Ondertussen bouwt zich boven de Atlantische Oceaan de volgende potentieel gevaarlijke storm op. Irma is volgens het Hurricane Center zaterdag verder op weg richting de Kleine Antillen en trekt mogelijk begin volgende week als orkaan over de eilandengroep.