Deze pony stond verwaarloosd in een wei te sterven. Nu is hij onherkenbaar veranderd in een echte kampioen

Print
Deze pony stond verwaarloosd in een wei te sterven. Nu is hij onherkenbaar veranderd in een echte kampioen

Foto: World Horse Welfare

Zijn manen hingen slordig in klitten bij elkaar. Een deel van zijn blote rug was zichtbaar waar zijn vacht verdwenen was. De pony was vel over been. Zo vonden ze Buggy negen maanden geleden terug in een wei in het Britse Hillam. De foto van het verwaarloosde paardje ging destijds razendsnel de wereld rond. Nu is Buggy er weer helemaal bovenop en is hij gekroond tot de ‘Rescue Pony Champion’. De transformatie is ongelofelijk.

“Toen ik hem vorig jaar in mei vond, was de stank ondraaglijk”, vertelt Sarah Tucker, die het diertje uit de wei redde. “Je kon hem al van ver ruiken. De wormen maakten ook een soort knetterend geluid, terwijl ze in zijn huid doordrongen. Als je goed keek, leek het zelfs alsof zijn huid bewoog. Zoveel wormen waren er.”

De pony was schichtig, toen Sarah het dier naderde, duidelijk bang voor elke mogelijke tegenstander. “Het was één van de meest verschrikkelijke voorbeelden van verwaarlozing die ik ooit gezien heb. We hadden niet veel later moeten komen of hij was zeker en vast gestorven.” Toch kon ze hem overtuigen om mee te komen, waarna Buggy’s nieuwe leven kon beginnen.

Liefde en zorg

In plaats van naar haar asiel te rijden, besloot Sarah meteen richting het dierenziekenhuis te gaan in York. Zij hadden heel wat werk, maar vooral de wormen moesten absoluut weg, als Buggy een kans wilde maken om te overleven.

Toen de ergste wonden geheeld waren, mocht hij met Sarah mee naar haar asiel. Daar kon hij stap voor stap proberen te genezen. Zodat de pony van enkele maanden oud het mooie leven kon krijgen dat hij verdiende. Het kleine paardje vocht dapper verder en is nu, negen maanden later, uitgegroeid tot een prachtig dier.

“Een inspirerend voorbeeld”

Zijn herstel is zo opmerkelijk dat Buggy in de bloemetjes werd gezet. Op het Equifest, een jaarlijks nationaal paardenevenement in Peterborough, kreeg de pony vorig weekend een geweldige titel: de ‘Rescue Pony Champion’, de Geredde Pony Kampioen.

“Buggy is het beste en meest inspirerende voorbeeld van een dier dat, ondanks een verschrikkelijke start, het verleden achter zich heeft kunnen laten. Als hij dit kan, dan is hij in staat tot geweldige dingen in de toekomst. Hij bewijst dat alles mogelijk is!”