Sterke Majka soleert naar zege op La Pandera, Froome weerstaat aanvallen van Nibali

Print

Rafal Majka (BORA-hansgrohe) heeft de veertiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. In een spectaculaire bergrit met aankomst op de Sierra de la Pandera was de Pool de enige van de lange vlucht die sterk genoeg was om de favorieten achter zich te houden. Vincenzo Nibali bestookte alweer leider Chris Froome, maar die gaf geen krimp.

Rit veertien in de Ronde van Spanje stuurde het Vuelta-peloton opnieuw de bergen in. Na de vlakke rit die werd gewonnen door Trentin lag de aankomst bovenop de Sierra de la Pandera, de eerste beklimming buiten categorie in deze Vuelta. Onderweg konden Froome en co. hun klimbenen al laten warmdraaien op de Puerto El Mojon (derde categorie) en de Alto de Valdepeñas (tweede categorie). Een titanenduel tussen de klassementsfavorieten of toch niet?

Sterke Majka soleert naar zege op La Pandera, Froome weerstaat aanvallen van Nibali

Want op zondag staat er nog een korte, maar stevige bergrit op het programma. En dat zou de aanvalsplannen van Nibali’s en Contador’s in dit peloton kunnen uitstellen. Kansen dus voor een vroege vlucht om voor de rit te strijden. En dat moet je natuurlijk Thomas De Gendt geen twee keer zeggen. Na zijn lange vlucht van gisteren was onze landgenoot er als de eerste bij om aan te vallen. De Lotto-renner kreeg Taaramäe en later nog extra mankrachten mee, maar zou vandaag de veertiende rit in de buik van het peloton moeten doorbrengen: Wegraken lukte hem niet.

De Clercq in vroege vlucht

Zijn ploeggenoot Bart De Clercq had dan meer geluk. De Oost-Vlaming sprong mee met een groep van negen met onder meer Majka, Rui Costa en bolletjestruidrager Villella en die vlucht kreeg wel de zegen van het peloton. De voorsprong liep gestaag omhoog en Sky nam de controle in het peloton: het koersbeeld van de veertiende rit lag vast. Voor enige animo in de rit was het dan wachten tot de Puerto El Mojon. Davide Villella versnelde net voor de top en pakte zonder problemen de volle buit op de klim van derde categorie: drie punten extra.

Sterke Majka soleert naar zege op La Pandera, Froome weerstaat aanvallen van Nibali

Vlak na de top van die Puerto de Mojon namen Bahrein-Merida, Trek-Segafredo en Astana het commando over van Sky in het peloton. Vincenzo Nibali, Alberto Contador en Fabio Aru hadden wel zin in een onderlinge strijd voor de dagwinst en lieten hun ploeggenoten de snelheid stevig opvoeren. Resultaat: de maximale voorsprong van zeven minuten werd in een mum van tijd teruggebracht tot minder dan vier minuten.

 

 

Gougeard moest vooraan lossen en werd snel opgeslorpt door het peloton, waar vooral Katusha het tempo bepaalde en het gat met de vluchters steeds kleiner maakte. Konrad ging aanvallen in de kopgroep, zo zette hij ploegmaat Majka in een zetel. Door de versnelling vooraan moesten Mate, Denifl en Vilela de rol lossen. De rest kwam echter terug, we ahdden nog vijf leiders: Rui Costa, Bart De Clercq, Davide Villella, Patrick Konrad en Rafal Majka streden om de punten op de Alto de Valdepeñas, Villella kwam als eerste boven.

 

 

In aanloop naar de steile slotklim Sierra de la Pandera, de eerste beklimming buiten categorie in deze Vuelta, ging Konrad mennen voor ploegmaat Majka. Villella was de eerste die parkeerde, niet veel later volgde ook onze landgenoot Bart De Clercq toen Majka alleen doorging. De Pool gooide zijn kaarten op tafel. Costa probeerde te volgen, maar dat lukte niet. De klimmer van BORA-hansgrohe was duidelijk in goede doen, op zijn eentje hield hij de groep der favorieten op anderhalve minuut afstand.

 

 

 

 

Ondertussen had Astana de kop gepakt in de achtervolging om het tempo op te trekken. Voor Lopez beschikte over een stel wonderbenen en moest zelfs inhouden. Kopman Aru hield zich echter gedeisd. Door de hoge snelheid moesten er wel enkele mooie namen lossen. Voor Bob Jungels en Simon Yates ging het te snel, Teejay Van Garderen moest op de tanden bijten. Ook Bardet kwam zich moeien en gaf een snok, maar het was Chaves die een bres sloeg. De nummer drie van het klassement kreeg onder meer Contador en Nibali mee, de Italiaan versnelde nog eens. Enkel zijn Spaanse compagnon kon volgen. De versnellingen betekenden de doodsteek voor De La Cruz en Nieve, ook Aru had het moeilijk. Froome volgde niet en bleef met zijn ploegmaats zitten in de groep. De voorsprong van Majka ging vlot onder de minuut.

Op 2,5 km van de meet viel Poels weg en moest Froome het alleen doen. De Brit slaagde daar knap in,, Contador en Nibali zagen de leider vlot terugkeren. Lopez kon ook volgen en het was de Spanjaard van Astana met een geweldige versnelling wegreed van de rest. Hij reed naar een knappe tweede plaats, maar de zege was voor een indrukwekkende Majka. Nibali spurtte naar de derde plaats voor Froome, maar de rode trui kreeg dezelfde tijd en overleefde alweer een resem aanvallen. Chaves moest in het slot nog lossen en verliest zijn derde plaats in de stand aan Kelderman.

Sterke Majka soleert naar zege op La Pandera, Froome weerstaat aanvallen van Nibali
Foto: AFP

Uitslag rit 14:

1. Rafal Majka (BORA - hansgrohe) in 4u42’10”

2. Miguel Ángel López (Astana Pro Team)+ 27”

3. Vincenzo Nibali (Bahrain - Merida)+ 31”

4. Chris Froome (Team Sky)+ 31”

5. Ilnur Zakarin (Team Katusha - Alpecin)+ 31”

6. Wilco Kelderman (Team Sunweb)+ 31”

7. Alberto Contador (Trek - Segafredo)+ 37”

8. Wout Poels (Team Sky)+ 46”

9. Esteban Chaves (Orica - Scott)+ 57”

10. Fabio Aru (Astana Pro Team)+ 1’03”

Bekijk hier de volledige rituitslag!

Algemeen klassement:

1. Crhis Froome (Team Sky) in 58u30’47”

2. Vincenzo Nibali (Bahreain-Merida) +55”

3. Wilco Kelderman (Team Sunweb) + 2’17”

4. Ilnoer Zakarin (Katusha) + 2’25”

5. J. Chaves Rubio (Oricao-SCOTT) +2’39”

Bekijk hier het algemene klassement!

Majka: "Voel me eindelijk weer goed"

Op ruim 1 uur achterstand stond Majka zaterdagochtend bij de start in Ecija, maar het hoofd buigen zou hij niet. Dag na dag voelden de benen beter aan en dus besloot hij mee te schuiven in de vroege vlucht. Hij was de sterkste bergop en soleerde naar de zege. "Ik ben ontzettend blij met deze overwinning", sprak hij na afloop. "Niet omdat ik win, maar voor mijn ploegmaten die zoveel werk geleverd hebben. Ze hadden vertrouwen in mij en ik ben blij dat ik dat vandaag kon belonen met een zege. Eindelijk voel ik me weer goed."
Want met een achterstand van 1u03 zal Majka niet vooraan eindigen in het klassement. "Ik kwam naar hier voor een goed klassement en toen werd ik ziek. Ik had bijna besloten om op te geven, maar deed het niet. Gelukkig maar. Nu voel ik me weer goed en ik had vertrouwen in een goede afloop. Patrick Konrad effende het pad op die voorlaatste klim en ranselde alles uit elkaar. Daarna was het aan mij en toen ik Rui Costa zag afzien op die slotklim, besloot ik mijn kans te gaan en heb ik gewoon tien kilometer het beste van mezelf gegeven, alsof het een tijdrit was. Nu heb ik de zege beet en de Vuelta is nog niet voorbij. De laatste week wordt afzien, dat weet iedereen, maar ik voel dat ik de benen heb en ik ben gemotiveerd, dus waarom niet: ik wil het zeker nog eens proberen voor een tweede ritzege", eindigde hij.